Politika

M. Radović, M. Zarić

30. 04. 2020. 18:18 14

PROTIV DIKTATORA - PODRŠKA NARODU Protest lidera opozicije, a bilo i provokacija... (VIDEO)

Lideri opozicionih partija okupili su se u 18 sati ispred Narodne skupštine, gde su, uprkos policijskom času, protestovali protiv, kako su naveli, preoštrih mera, zbog vanrednog stanja koje je doneto na neustavan način, kao i diktature predsednika države Aleksandra Vučića.

Funkcioneri opozicionih stranaka su odluku o protestu u vreme policijskog časa, koje traje od večeras u 18 do subote u pet ujutru, obelodanili pre dva dana.

Ispred Narodne skupštine su bili Dragan Đilas, Sergej Trifunović, Boško Obradović, Borko Stefanović, Vuk Jeremić, Boris Tadić, koji su na početku seli na stepenice ispred Skupštine, što je bio njihov vid protesta.

Sve je najavljeno kao miran protest, međutim SNS je sve učinio kako bi sprečio održavanje ovog protesta, pa su se ispred Narodne skupštine pojavile pristalice vladajuće stranke, koje su ometale govore lidera opozicije.

Nakon toga se ispred Skupštine, mesta gde su lideri opozicije održali miran protest, pojavila i komunalna policija, kako bi upozorila građane da je potrebno držati socijalnu distancu. 

 Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović se prvi obratio.

- Kao što smo obećali da ćemo se ovde skupiti, ispunili smo obećanje. Nije bilo razloga da ulazimo u salu, jer se ispostavilo da je to besmisleno. Sve podseća na Ustavni sud i današnju akciju, jer on ne radi, a iznad svih je po Ustavu. Srbija je jedan veliki zatvor, Vučić je ponizio građane što ih je zatvorio - rekao je Veselinović.

Dodao je i da su sinoćnja dešavanja samo upalila iskru u Srbiji.

- Juče smo se dogovarali za miran protest, a sinoć su navijači upalili iskru koja može Srbiju da odvede u drugom smeru, u kom nikako ne bi smela da ide - istakao je Veselinović.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović istakao je da je opozicija pozvala narod da ostane kod kuće.

- Uputili smo otvoreno pismo vlasti, stavili smo im se na raspolaganje, a pre ovog mirnog protesta smo apelovali na građane da ostanu u svojim domovima. Ono što znam jeste da su volonteri SNS delili reklamni materijal svoje stranke, mi smo zamolili da se puste penzioneri u šetnju, a oni su nas na početku slali u šoping. Ministar zdravlja je govorio kako će napraviti vakcinu za tri dana. Mi protestujemo protiv tog ludila, protiv pogubljenosti vlasti. To ludilo ne bih komentarisao, idemo do kraja, do pobede - rekao je Trifunović.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac istakao je šta je glavni cilj ovog protesta.

- Ovde smo da kažemo ne, ovde smo da pokažemo da ne postoje građani drugog reda jer smo to svi mi koji nismo uz vlast. Ovde smo baš od 18 sati, jer je nedopustivo da huligani mogu da se kreću, ovde smo da upozorimo da se ne sme voditi politička kampanja. Stvari se često prikrivaju strukom. Tu postoji medicinska struka koja kaže da treba izbegavati kontakte i vlast je to trebalo da obezbedi, a ne da uvodi vanredno stanje - rekao je Lutovac i naglasio:

- Ne pristajemo da se skupština tretira kao Vučićevo sredstvo, jer je on taj koji deli građane Srbije. Šta je on uradio? Posle povratka iz SAD, umesto da ode u izolaciju, on se ponašao kao da se ništa ne dešava. Tako je kašljao u mikrofon, pa se posle pozdravljao sa svima na konferenciji. Išao je u Novi Pazar da vodi kampanju, u Niš takođe. Na televizijama sa nacionalnom frekvencijom je bio 15.050 minuta.Prvi čovek DS je dodao da je opozicija od starta nudila rešenja.

- Mi smo predlagali mere, imali smo rešenja kako da se pomogne beskućnicima, poljoprivrednicima, dok su oni hapsili novinare. Zato smo ovde, želimo da kažemo da svi moraju da poštuju zakon.

Đilas: Protest protiv tiranije i ludila

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas istakao je da je miran protest način da se pokaže revolt zbog odluka Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

- Ovde smo da iskažemo protest protiv ludila, protiv svih besmislenih i rigidnih mera. Srbija je zemlja koja ima najveći broj zaraženih koronavirusom u regionu. Na milion stanovnika to je za 50 odsto više od Slovenije i Grčke. Najrigidnije mere se nisu pokazale dobro, a mnoge od njih su stigle prekasno - rekao je Đilas i nastavio:

- Ovde smo da dignemo glas protiv tiranije. Ne želimo da neko administrativnu granicu tretira kao granicu, što je slučaj sa Kosovom. Od prvog dana se nismo bavili politikom, predlagali smo kako bi zemlji bilo bolje.Mi smo 23. marta predložili 20 ekonomskih mera koje bi trebalo da nam spasu život posle korone. Sve smo to uradili. Tražili smo 25. marta da se našim starijim sugrađanima omogući da sat vremena dnevno šetaju. Rekli su nam da će biti 35.000 mrtvih. Oni danas šetaju i nema mrtvih. Tražili smo da deca sa autizmom i smetanjama u razvoju mogu slobodno da se šetaju. Kritikovali smo zatvaranje zemlje na više od 80 sati. Jeste, pisao sam Evropskom parlamentu, gde sam ukazao na neustavno donošenje vanrednog stanja.

Istakao je Đilas da se opozicija tokom vanrednog stanja nije bavila politikom.

- To smo radili, predlagali smo da prestane podela u ovoj zemlji i zato smo ovde. Nismo se bavili politikom, njome ćemo se baviti kad ovo prođe. Mi ćemo danas biti ovde, možete vi gospodo da montirate zvučnike, može da plaćate huligane, jer ste i sami huligani, možete da puštate to po Beogradu, ali u 20.05 građani sami lupaju u šerpe. Ne rade to zbog Đilasa, Lutovca, Jeremića, Sergeja, Borka, bilo koga. Već zbog toga što ne mogu više da izdrže i zbog toga ovo mora da se završi na način koji će omogućiti da građani u budućnosti na izborima slobodno iskažu mišljenje. I da se napokon završi najteža decenija u istoriji ove zemlje - poručio je predsednik SSP.

Obradović: Državnim udarom vlasti stanje u Srbiji ogoljeno do kraja

Lider pokreta Dveri Boško Obradović još jednom je ukazao da je uvođenjem vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa prekršen Ustav.

- Ovo danas na stepenicama ispred Narodne skupštine je Narodna skupština. Mi smo ovde danas sabrani, iako različiti, ali potpuno svesni da moramo da budemo zajedno u odbrani ljudskih prava i demokratskih vrednosti koje su u Srbiji definitivno ugrožene. Stanje i pre izbijanja zarazne bolesti je bilo katastrofalno, a nakon izbijanja zarazene bolesti i državnim udarom koji je izveo trojni pakt između predsednika republike, premijerke i predsednice Skupštine ogolili su stvari do kraja - rekao je Obradović i naglasio:

- Prekršen je Ustav, protivustavno je uvedeno vanredno stanje, ukinuta je Narodna skupština, krenulo je dalje kršenje ljudskih prava. Na snazi je bilo totalno zabranjivanje slobodnih medija, hapšenje, skandalozno internet suđenje, slanje u zatvor više hiljada ljudi, kažnjavanje ljudi zbog kršenja policijsko časa... Ali, na snazi su i dupli standardi i nepravda koja je doživela vrhunac, i zato smo mi danas ovde - rekao je Obradović.

 Aplauz za medicinske radnike

Lideri opozicije su ispred Skupštine bili do posle 20 sati, pa su baš ispred ove institucije u 20 sati aplauzom nagradili medicinske radnike, koji daju sve od sebe od početka epidemije koronavirusa kako bi sačuvali svaki ljudski život. A dok su lideri opozicije aplaudirali, pojedini građani su tokom aplauza negodovali, budući da su vikali "Ua".

A nakon aplauza za medicinske radnike, tačno u 20.05 čuli su se zvižduci namenjeni predsedniku Aleksandru Vučiću i aktuelnom režimu. Ujedno, tim iskazivanjem nezadovoljstva je i okončan ovaj mirni protest lidera opozicije ispred doma Narodne skupštine.

Ana Stevanović nije mogla u parlament

A pre početka samog protesta opozicije došlo je do neviđenog događaja, jer narodna poslanica Ana Stevanović, inače članica Predsedništva Stranke slobode i pravde, nije mogla da uđe u Dom parlamenta, budući da za to nije imala "odobrenje predsednice".

- Dakle, situacija ispred Skupštine je ovakva: kada sam pokušala da uđem na mesto gde radim, zaustavilo me je obezbeđenje i reklo mi da ulazak poslanika nije dozvoljen bez dozvole predsednice. Ovo je neviđeno da poslanici ne mogu da uđu na mesto gde rade. Ne znam čega se plaše, zaboga - rekla je Ana Stevanović.

Inače, opozicija je danas saopštila da je poštom uputila predlog za ocenu ustavnosti proglašenja vanrednog stanja, koje je, kako su naveli, doneto na neustavan način. Svi postupci Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, uvođenje preoštrih mera, zaključavanje građana u domove na po tri, četiri dana, bili su razlog za opoziciju da se okupi danas ispred Skupštine i da tako izrazi revolt.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati