Politika

M. R.

18. 04. 2020. 11:54 1

"Šta će nam izbori, kad nas od jeseni čekaju otkazi"!

Parlamentarni izbori zakazni za 26. april su odloženi zbog pandemije izazvane koronavirusom, a kao mogući datumi za njihovo održavanje navode se 28. jun ili 5. jul. Međutim, s obzirom na sve probleme ekonomske prirode sa kojima se Srbija susreće, i sa kojima će se tek susresti kada prođe vanredno stanje, pitanje je da li su nam izbori sada neophodni i da li je pametnije novac za izbore uložiti u ekonomski oporavak zemlje i potpuno zaustavljanje pandemije?

 

Od dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast, za prvih pet godina samo 2013. nije bilo izbora. Skoro svih pet godina bilo je što redovnih, što vanrednih izbora koji su koštali nešto oko 80 miliona evra.

S obzirom na to da su izbori trošak, a da će Srbiji biti preko potreban novac kako bi uspela da, koliko toliko stane na noge posle cele situacije izazvane virusom, zar nije pametnije novac koji bi otišao na izbore uložiti u to? 

Politički analitičar Zoran Stojiljković za Direktno.rs kaže da se on pita, izbore bi odložio da narednu godinu, čime bi se uštedela izdvojena sredstva koja nisu mala i usmerila na pomoć najugroženijima.

- Svu energiju treba uložiti u anti - krizni menadžment, jer se radi o krizi dubljoj od one 2008. Iz ovog "prenašminkanog optimizma" se do leta neće rešiti problem. Probleme otpuštanja ćemo zbog recesije i pada proizvodnje imati naročito od jeseni. Umesto da se energija utroši ko će ponuditi pametnije rešenje, to će kod nas ući u kampanju političkog blaćenja i silnu energiju ćemo u to uložiti. Mi nemamo političku scenu i aktere koji kad uđu u kampanju možete pretpostaviti da će to biti pozitivna kampanja i da će se baviti idejama, oni će se baviti međusobnicima i to je u zatvorenom prostoru. Da li je neko naivan da pomisli da će se mediji otvoriti i da će se i "otvaranjem medija" na mesec dana nešto promeniti? Naravno da neće - rekao je Stojiljković.

On dodaje da bi to bilo rešenje da postoji institucionalni okvir, a pošto u slučaju odlaganja izbori ne bi bili u izbornoj godini, trebalo bi poraditi i na dogovaranju pristojnih izbornih uslova.

- Ovo je samo našminkano. Treba sprečiti da neko dobije izbore pre izbora, a dobiće izbore onaj koji ima nekontrolisan pristup medijima, novcu i volji ljudi, uslovljavajući zaposlene partijskim zapošljavanjem - rekao je Stojiljković. 

Da leto svakako nije dobar momenat za održavanje izbora smatra i politikolog i politički analitičar Boban Stojanović.

- Svakako je najgori trenutak za izbore, međutim, ovo su nam prvi redovni izbori od 2012. i institucionalni okvir je takav da oni moraju da se održe. Jedini način da se odlože jeste uvođenje vanrednog stanja, što se sada i desilo i izbori su prekinuti - rekao je Stojanović.

Kako kaže, ne bi uzimao ekonomsku krizu, a ni to što su kampanje skupe, više kao faktor koji bi imao logike za nekakvo dalje odlaganje jeste zaustavljanje pandemije i eventualni strah građana od masovnih skupova.

- Ipak, s obzirom na ranije zahteve opozicije da se izbori odlože posebnim zakonom dok se ne stvore uslovi za poštene i slobodne izbore, a odgovor vlasti da se izbori mogu odložiti samo u vanrednom stanju - sada vlast stavlja u poziciju da mora da održi izbore, iako ove dve stvari nisu za poređenje. A, vlasti odgovara da izbori budu što pre, dok traju ove ekonomske mere (ako smo se pitali zašto isplate minimalaca idu od maja, a ne od marta ili aprila, više je nego jasno zašto) i dok se može iskoristiti kampanja koju vodi vlast u toku vanrednog stanja. Naravno, ovo sve pod uslovom da zdravstveno stanje to dozvoli. Ako ne dozvoli i ako epidemija u Srbiji potraje, onda će nam izbori biti najmanji problem - rekao je Stojanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati