Politika

Direktno.rs

30. 03. 2020. 20:36 4

KAMPANJA U VANREDNOM STANJU Vučić sa po 100 evra građanima najavljuje izbore?

Svaki punoletni građanin dobiće 100 evra, platićemo minimalac svakom preduzetniku, obućaru, pekaru, taksisti, frizeru. Ovim rečima se u sinoćnjem gostovanju građanima Srbije obratio predsednik Aleksandar Vučić, i iskoristio svoje vreme na televiziji sa nacionalnom frekvencijom za, ni manje ni više, predizbornu kampanju, iako su parlamentarni izbori zakazani za 26. april odloženi, a sve stranačke aktivnosti navodno prekinute.

 

Da li je Vučićev sinoćnji "poklon" građanima Srbije jasan znak da je politička kampanja u toku, i to u jeku vanrednog stanja u Srbiji, i da li ovo znači da će se izbori ipak uskoro održati?!

- Svakom punoletnom građaninu Srbije da damo na poklon 100 evra - zaposlen, nezaposlen, penzioner, ko god da je, ima i više, zlata, našao sam još para... A kad sam ja to pred izbore radio, ja pred izbore stežem kaiš... Daje nam naš novac na poklon? Znači, izbori do leta - osvrnula se upravo na reči predsednika Vučića potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, i ovako prokomentarisala ova obećanja na Tviteru. 

Politički analitičar Zoran Stojiljković za Direktno.rs kaže da ovakvo obraćanje jeste nešto što ima dimenziju političkog marketinga i predizbornog nastupa.

- Ta vrsta nekih nagoveštaja, isticanja komparativnih prednosti i odličnih ekonomskih rezultata nije bila neophodna za promociju i priču o programima, i to jeste neka vrsta pozicioniranja, koja daje trajne prednosti. Ova vrsta krize je nešto što u pitanje dovodi kapacitet i sposobnost države da njome na adekvatan način upravlja i kad se izbori raspišu to će biti ključni utisak koji će o vlastima imati građani. Prema tome, ne može se reći da to nije nešto uobičajno za ponašanje vlada i lidera u krizi, a ovde se očito radi o isticanju zasluga i prednosti u odnosu na ostale, i time se biračima upućuje poruka.

Stojiljković smatra da je tih 100 evra samo nagoveštaj, da treba videti mere, a kada je raspisivanje izbora u pitanju, sudeći po svemu, ne vidi šta bi ih odložilo.

- Kada se razmišlja da li je moguće da budu izbori uskoro, onda se razmišlja o interesu onih koji ih raspisuju. Visoka verovatnoća ako se stvari povoljno budu odvijale po režim, i izađemo do kraja maja, početka juna iz ove akutne faze i vanrednog stanja, da je za očekivati da izbori onda budu raspisani. Ako se bude procenilo da je povoljan trenutak i uticaj na javnom mnjenje izražen, ne vidim šta bi izbori odložili - rekao je Stojiljković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati