Politika

Direktno.rs

26. 03. 2020. 10:34 3

Pad demokratije za upola: Srbija galopira ka KULTU VOĐE

Srbija je među zemljama sa najvećim autoritarnim kretanjima u odnosu na veličinu populacije. Upravo ovakvo objašnjenje o našoj zemlji stoji u izveštaju V-Dem instituta i izveštaju o demokratiji 2020.

Nezavisni istraživački institut iz Geteborga objavio je izveštaj o stanju demokratije u svetu. V-Dem institut (Varieties of Democracy) se bavi varijacijama demokratije, tipovima režima, pokušaju konceptualizacije i merenja demokratije u svetu sa više od 50 naučnih istraživača na šest kontinenata i više od 3.000 eksperata iz zemalja širom sveta.  

U izveštaju, Srbija se pominje više puta u izrazito negativnim sadržajima, a jedan od grafikona jasno pokazuje da je naša zemlja među zemljama sa najvećim autoritarnim kretanjima u odnosu na veličinu populacije. 

Izveštaj govori da su zemlje koje imaju najviše autoritarnih tendencija u prethodnih 10 godina Mađarska, Turska, Poljska, Brazil, Indija i upravo Srbija. Srbija je na četvrtom mestu na svetu sa padom skora od 0,27 (sa 0,53 iz 2009. godine, na 0,25 u 2019. godini) i sa prelaskom iz liberalne demokratije u izborni autoritarizam u pogledu tipa režima (Institut vrši podelu režima na: liberalne demokratije, izborne demokratije, izborne autoritarizme i zatvorene autokratije). 

- U Srbiji je autokratizacija pod aktuelnim predsednikom i bivšim premijerom Vučićem započela 2012. godine - navodi se u upravo u ovom izveštaju.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović kaže za Direktno.rs da su ovakvi izveštaji, nažalost, postali trend.

- Nema nijednog izveštaja međunarodnih organizacija, a da se u njima ne govori o padu demokratije, sloboda i rastu korupcije i samovlašća. To je za zabrinutost svakako, ali još više se nedostatak slobode i odgovorne vlasti oseti u ovako kriznim situacijama. Moramo sve učiniti, svi zajedno, da pobedimo ovaj virus korone, pa ćemo onda o odgovornosti ovog režima - rekao je Stefanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati