Politika

[ Izvor: Kossev ]

04. 03. 2020. 20:37 0

Vučiću, gde je istina? Šta je dogovoreno u SAD?

I dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa predsednikom Kosova Hšimom Tačijem u Vašingtonu, rekao da tu ništa važno nije dogovoreno po pitanju Kosova, Tači tvrdi da je u pitanju istorijski uspeh i da "sastanak olakšava postizanje dogovora". Postavlja se pitanje - šta je istina i šta je dogovoreno u SAD?

- Prethodnih dana je bilo mnogo neistinitih i lažnih vesti o tome kako se postižu dogovori o Kosovu, a da je plan već napravljen i da se sve zna. Ne, o tome se nije razgovaralo i ništa slično ne postoji. Da postoji, ja bih vam rekao, ništa od svog naroda nisam krio - rekao je danas u dva navrata Vučić – na TV "Pink", a potom u Predsedništvu.

Sa druge strane, Hašim Tači tvrdi drugačije.

- To je istorijski uspeh, sastanak označava spremnost da se proces nastavi nakon godinu ili više dana. Sastanak olakšava postizanje dogovora. Kosovo je uz žrtve postiglo slobodu. Ovo je poslednji preostali korak za puno međunarodno zaokruživanje naše državnosti – članstvo u UN znači članstvo u svim međunarodnim organizacijama - kazao je kosovski predsednik u Prištini danas popodne.

Za Tačija sastanak je važan pre svega zato što je označio "povratak SAD u traganju za konačnim sporazumom između Kosova i Srbije", a zasluge za to idu Donaldu Trampu i Ričardu Grenelu.

- Označava spremnost da nastavimo dijalog, čini sporazum bližim. Izgledno je da će se nešto postići što nije postignuto za dve decenije – opisao je Tači događaje u Vašingtonu prethodnih dana.

Zahvalio se i poznatom albanskom lobisti, kongresmenu Eliotu Engelu, predsedniku Odbora za spoljnu politiku na kontinuiranoj podršci.

- Složili smo se da se vraća pažnja Vašingtona po pitanju Kosova i da bi trebalo iskoristiti ovu priliku za postizanje konačnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije - rekao je, prenevši i da je svoje američke partnere uverio u to da kosovski političari neće uraditi ništa čime bi potkopali specijalne odnose i obostrano poverenje između Kosova i SAD.

Uz ulogu SAD, uveren je da će se dogoditi priznanje Srbije, a da će sporazum sa Srbijom "biti u skladu sa kosovskim ustavom".

Zbog toga sledi pitanje - predsedniče Aleksandre Vučiću, jedan od dva predsednika govori neistinu - ko je taj? Šta je istina? I šta je dogovoreno na sastanku u Vašingtonu?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati