Politika

[ Izvor: NIN ]

22. 02. 2020. 16:14 1

"Zar na izbore sa lopovima, kupcima diploma...?"

Ako će vas neko zvati u lov, a odbije vas kada tražite pušku i municiju, da li vas zove da biste gonili divljač ili bili meta? - pitanje je kojim je naš proslavljeni pisac i reditelj, potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević započeo intervju za "NIN".

- Ako su izbori takvi da su svi bilbordi njegovi, od Vršca do Nove Varoši, svih pet nacionalnih televizija, ako su to izbori u kojima će glasovi biti kupovani za crvenu i paket suvog mesa, u kojima će velemajstori poltronerije slikati svoje listiće pored zaokruženog imena i fotografije lične karte i objavljivati ih na društvenim mrežama; ako su to izbori crnih džipova i tetoviranih, kratko ošišanih, nabildovanih momaka; ako su to izbori sa duplim spiskovima, u kojima ćete prisustvovati medijskoj dominaciji stranke na vlasti bez mogućnosti da se branite, zatrpavani gomilama optužbi, laži, prevara, onda ne vidim razlog da se u tome učestvuje. Izbori su praznik demokratije u sistemima vrednosti gde je demokratija način života, mišljenja. Zašto biste u drumskoj mehani pristali na partiju pokera u kojoj će ona trojica igrati protiv vas sa obeleženim kartama, a kada vas fortuna pogleda i dobijete jake karte, oni otmu novac koji bi trebalo da pripada vama - rekao je Siniša Kovačević.

Kako kaže, "te stvari kose sa inteligencijom, determinisane su elementarnim osećanjem pravde".

- Nikako ne bih pristao da igram sa velemajstorom partiju šaha u kojoj ću dobiti crne figure ako će mi neko oteti damu. Ako vam pruži ruku da se rukujete pred početak te partije, onda je jednako za očekivati da mu pružite ruku i nakon partije, bez obzira na to što je dama nestala sa table pre samog početka. Po mom mentalno sklopu, ne bih pristao ni da budem na suprotnoj strani, da mi ponude tu vrstu komparativne prednosti, ne bih u tome učestvovao. Sa kim da se to takmičite? Sa secikesama, lopovima, uzurpatorima, kupcima diploma, prepisivačima doktorata? Misleći čovek treba da vodi računa i o tome. Mediji su ključ svega i to elektronski pre svega. Ako ne mogu da kažem javno da u tih 250 koje korifej kandiduje za ulazak u Skupštinu ima 120 lopova, 80 prevaranata i 30 onih koji su za plitku tepsiju ribe kupili diplomu, onda u tome neću da učestvujem.

On je istakao da su studenti iz grupe "1 od 5 miliona" koji su rešili da izađu na izbore "peti točak na kolima, potpuno nepotreban od samog početka".

- Naravno da su potrebni studenti u svakoj vrsti protesta, ali pod uslovom da dovedu druge studente. Tih dvadeset ljudi nije uspelo da dovede još dvadesetak studenata. Vrlo je hrabra akcija blokade Rektorata, s tim što nisam siguran da je i to njihovo. E, sad, otkud ta vrsta pokvarenluka kod tako mladog čoveka, to mi nije jasno, osim da to pravdam činjenicom, ipak su to naša deca. Negde mi ih je žao. Ne možete zagovarati potrebu da sve devojke ulaze u brak nevine, govorite o svim gadostima promiskuiteta, veličati himen, a to sve raditi iz javne kuće. Sve te njihove nesuvislice koje sada izgovaraju govore o detinjoj zbunjenosti, da nisu mogli da odbiju ponudu koja se ne odbija - rekao je Kovačević i dodao da ne može da kaže o kakvoj se ponudi radi, jer "ili se radi o naivnosti ili su u trenutku poverovali da se nešto može, a ne može, ili se radi o lukrativnim razlozima".

Vreme u kojem živimo smatra "vremenom izuzetim od časti, vremenom gorčine".

- Doživite da osoba koja 25 godina fantastično živi na sinekurama koje omogućava jedna stranka, dogovoreni bojkot prekine tako što će otići u parlament da brani nepotrebni zakon. Mislim na Gordanu Čomić. I to što je ona uradila imalo bi smisla ako dan pre toga uživo, mejlom ili telefonom, podnese ostavku na sve funkcije i članstvo u stranci i ode u parlament da brani novi zakon u kom će sada umesto 39,6 odsto žena, koliko ima u parlamentu, biti... 

Ističe da "niko ne primećuje do koje smo mere obezvređeni kao ljudi, koliko smo okupirani, koliko smo sebe pretvorili u ljude koji služe digestivnom traktu i ničemu drugom".

- A gde je tu srce? A gde je tu duša? Primetili ste da nigde nema Vučićevog potpisa, nesretni Đurić to potpisuje. Ni na jednom aktu, dokumentu koji je moralno ili pravno problematičan, nema ga. Vraćamo se na element beščašća koji živimo, više nam ništa nije sveto, ni dečje teme, ni nebo nad glavom, niti tlo pod nogama, više nema svetih mesta. I zato ćete videti da će u Paraćinu i Šapcu izaći na izbore. Sklon sam da predviđam taj parcijalni interes i odsustvo ideala. 

On je potom "pitao" Paraćin, Šabac, Pirot, kako to da im ne smeta Sandokan u Srbiji, a smeta im u "njihovoj maloj varoši"?

- Sad smo svi jednaki, samo ćemo mi biti malo jednakiji od drugih? U trenucima kada se očekivala iskrica solidarnosti koja toliko nedostaje?... Možete li vi da zamislite kakav je to marketinški i medijski potencijal za Vučića ako oni izađu na izbore? Zar nisu o tome razmišljali? Zar ne shvataju da je to mogućnost isključivo poraza? Ako pobede, svi će reći - Dogovorili su se sa Vučićem. Ukoliko izgube, Vučić može da kaže - pobedio sam ih i tamo gde su bili najjači. Nisu izašli na izbore drugde jer su se plašili.

Uvođenje Firera, Vacića i "prodor neonacista" na političku scenu ne smatra slučajnošću. Rekao je da oni ničemu ne treba da posluže, jer "kada bi se ta vrla gospoda okupila pod jedan politički barjak, teško da bi dobili 0,5 odsto".

Situaciju u Crnoj Gori smatra ozbiljnom, pa ne isključuje mogućnost da dođe do sukoba.

- I ako do toga dođe u Crnoj Gori, onda će rat u Bosni ličiti na banju za nerotkinje. To je Đukanovićeva i Vučićeva odgovornost. Oni su prijatelji. Nokat i meso - rekao je Kovačević u intrevjuu za "NIN".

Kovačević je dodao i to da "Vučić jeste rejting političar, ali da je do te mere neuljuđen da trlja ruke zbog mogućnosti građanskog rata u Crnoj Gori, u to ne želim da verujem",

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati