Politika

Direktno.rs

21. 02. 2020. 11:57 2

Istraživanje: Оpozicija jača, kao i poverenje u bojkot

Portal Direktno.rs je došao u posed rezultata istraživanja jedne renomirane strane agencije о aktuelnim političkim i društvenim pitanjima u Srbiji. Terensko istraživanje za potrebe velike fondacije iz Velike Britanije sprovedeno je u Beogradu u periodu od 20. do 30. januara i obuhvatilo je 947 ispitanika.

Prema rezultatima istraživanja, ukoliko bi se republički parlamentarni izbori održali u nedelju, Srpska napredna stranka bi u Beogradu osvojila 36,7% glasova, Savez za Srbiju 29,8%, Pokret slobodnih građana 7,1%, a Srpski patriotski savez – SPAS 5,9%. Iznad cenzusa bi bili još i koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije sa 4,9% glasova, te Srpska radikalna stranka sa 3,2%. Prema podacima iz istraživanje, cenzus ne bi prešli Pokret Metla 2020 (2,3% glasova), koalicija Srpske desnice i Zavetnika (1,3%), kao i Ne davimo Beograd (0,9%). Ostale stranke, uključujući nacionalne manjine, zaokružilo bi nešto ispod 8% ispitanika.

- Važno je imati u vidu da su ovo rezultati istraživanja na nivou Beograda, te podaci o visokom rejtingu Saveza za Srbiju ne treba da iznenađuju, budući da Dragan Đilas, kao bivši gradonačelnik, u gradu još uvek uživa visok rejting. Ovaj broj, međutim, pokazuje rast popularnosti ove opozicione grupacije u odnosu na izbore u Beogradu iz 2018. godine, što je posledica šireg ukrupnjavanja opozicije u monolitan blok sposoban da akumulira
nezadovoljstvo Beograđana. S druge strane, primetan je pad rejtinga SNS-a, što može biti rezultat loših poteza gradske vlasti, čije se posledice osećaju i na republičkom nivou – navodi se u izveštaju agencije.

Drugi deo istraživanja bavio se stavovima građana o aktuelnim društvenim pitanjima i navodnim aferama u koje su umešani predstavnici vladajuće stranke. Između ostalih, proveren je i stepen podrške bojkotu među biračima:

- Ogromna većina opozicionih birača podržava ideju bojkota i u slučaju da stranke koje su naveli kao prvi ili drugi izbor proglase bojkot oni bi izbornog dana ostali kod kuće. Svega oko 8% opozicionih birača, i to uglavnom SPAS-a i radikala, bi čak i u tom slučaju izašlo na birališta. Ono što je, međutim, još važnije, jeste da 81.8% opozicionih birača veruje da će bojkot ubrzati promenu vlasti u Srbiji, što je veoma visok broj, pogotovo uzimajući u obzir da u trenutku sprovođenja istraživanja kampanja bojkota još uvek nije počela - stoji u izveštaju o sprovedenom istraživanju.

Kada je reč o aferama vlasti, agencija je proveravala stepen verovanja građana u istinitost tvrdnji o aferama "Krušik" i "Jovanjica", doktoratu Siniše Malog, diplomi Nebojše Stefanovića, te direktnoj krivici Zorana Babića za smrt Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi Doljevac.

- Birači opozicije čvrsto veruju u postojanje ovih afera i umešanost državnog vrha i članova njihovih porodica u njih, ali, što je možda još zanimljivije, primetan je veliki broj pristalica vladajućih stranaka, najviše SNS-a, koji je odbio da se izjasni po ovim pitanjima. Ovo može da govori o nepoverenju koje se usled otkrivanja ovih afera stvara unutar biračkog tela SNS-a - navodi se u saopštenju.

U nastavku objavljujemo i druge nalaze do kojih je agencija došla u svom istraživanju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati