Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

[ Izvor: Beta ]

12. 02. 2020. 15:44 0

Poslanici traže bezbednosnu proveru sudija

U raspravi u Skupštini Srbije o izboru sudija pojedini poslanici su danas pozvali sudije i tužioce da obelodane ko ih sprečava da rade svoj posao, a čuo se i predlog za ukidanje Visokog saveta sudstva.

Očekuje se da će poslanici o izboru novih sudija i zamenika tužilaca glasati sutra.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Petar Jojić izjavio je da Visoki savet sudstva (VSS) treba ukinuti i sve vratiti kako je bilo ranije, da ministar pravde ili predsednik Republike postavlja sudije i tužioce.

Jojić je pozdravio odluku Odbora za pravosuđe da odloži imenovanje predsednika sudova i da Visoki savet sudstva (VSS) još jednom proveri da li su kandidati dostojni i stručni.

On je zamerio što se poslanicima ne dostavljaju ocene i podaci o trajanju studiranja kandidata za sudije i tužioce, a predložio je i da se istraži koliko je najbližih rođaka sudija upisano na Pravosudnu akademiju koja je, kako je rekao "ulaznica za sud".Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović postavio je pitanje zašto sudije s visokom stopom ukinutih presuda ne trpe nikakve posledice i ukazao na problem preopterećenosti sudija.

Jovanović je pohvalio predložene kandidate i to što je posvećena pažnja pomoćnicima i zamenicima sudija koji decenijama rade kvalitetno.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac pohvalio je predložena rešenja za tužilaštvo u Novom Pazaru jer je do sada "Bošnjaka u tužilaštvima bilo malo", te reformu treba iskoristiti da se manjinama omogući da uđu u državni sistem što im po zakonu i pripada.

Poslanik Pokreta Socijalista Đorđe Komlenski predložio je da se uradi analiza stanja od reforme pravosuđa iz 2010. godine, i podržao predlog da se odloži izbor predsednika sudova.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović izjavio je da nema sukoba između njegove stranke i VSS, ali da je skupštinski odbor morao da traži preispitivanje nekih kandidata za predsednike sudova.Martinović je naveo da je jedan kandidat bio iz suda gde je dobio samo jedan glas kolega, drugi je član lokalnog odbora Demokratske stranke, a treći je bio "na merama tajnog nadzora BIA", te je dodao da VSS treba da uvede "neku vrstu bezbednosne provere sudija".

Poslanik SRS Nemanja Šarović pitao je članove vladajuće stranke da li su "na vrhu zločinačke piramide za koju kažu da postoji, jer se stalno žale kako im sudovi ne rade kako treba".

Šarović je pitao i da li je normalno da državna tužiteljka Zagorka Dolovac nikad ne uđe u Skupštinu, "da li ona postoji", zašto ćuti i ne radi ono za šta je izabrana, a pitao je i gde je predsednik VSS Dragomir Milojević.

Šarović je pitao da li je pritisak na sudstvo kad se nakon hapšenja bliskog saradnika ministarke Zorane Mihajlović javi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kaže da veruje u nevinost ministarke.

"Koga briga u šta on veruje? Da li je to pritisak na sudove? Da li je to dozvoljeno? Ako jeste, držite i dalje pognute glave i ćutite, ako nije, podignute glave i usprotivite se, to je vaša dužnost" rekao je Šarović članovima VSS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Čvorovići

Zoran Živković [06.04.2020.]

Video dana

Konfidente

Anketa

Koliko puta izlazite napolje tokom epidemije korone?

Rezultati