Politika

[ Izvor: Beta ]

12. 02. 2020. 15:44 0

Poslanici traže bezbednosnu proveru sudija

U raspravi u Skupštini Srbije o izboru sudija pojedini poslanici su danas pozvali sudije i tužioce da obelodane ko ih sprečava da rade svoj posao, a čuo se i predlog za ukidanje Visokog saveta sudstva.

Očekuje se da će poslanici o izboru novih sudija i zamenika tužilaca glasati sutra.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Petar Jojić izjavio je da Visoki savet sudstva (VSS) treba ukinuti i sve vratiti kako je bilo ranije, da ministar pravde ili predsednik Republike postavlja sudije i tužioce.

Jojić je pozdravio odluku Odbora za pravosuđe da odloži imenovanje predsednika sudova i da Visoki savet sudstva (VSS) još jednom proveri da li su kandidati dostojni i stručni.

On je zamerio što se poslanicima ne dostavljaju ocene i podaci o trajanju studiranja kandidata za sudije i tužioce, a predložio je i da se istraži koliko je najbližih rođaka sudija upisano na Pravosudnu akademiju koja je, kako je rekao "ulaznica za sud".Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović postavio je pitanje zašto sudije s visokom stopom ukinutih presuda ne trpe nikakve posledice i ukazao na problem preopterećenosti sudija.

Jovanović je pohvalio predložene kandidate i to što je posvećena pažnja pomoćnicima i zamenicima sudija koji decenijama rade kvalitetno.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac pohvalio je predložena rešenja za tužilaštvo u Novom Pazaru jer je do sada "Bošnjaka u tužilaštvima bilo malo", te reformu treba iskoristiti da se manjinama omogući da uđu u državni sistem što im po zakonu i pripada.

Poslanik Pokreta Socijalista Đorđe Komlenski predložio je da se uradi analiza stanja od reforme pravosuđa iz 2010. godine, i podržao predlog da se odloži izbor predsednika sudova.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović izjavio je da nema sukoba između njegove stranke i VSS, ali da je skupštinski odbor morao da traži preispitivanje nekih kandidata za predsednike sudova.Martinović je naveo da je jedan kandidat bio iz suda gde je dobio samo jedan glas kolega, drugi je član lokalnog odbora Demokratske stranke, a treći je bio "na merama tajnog nadzora BIA", te je dodao da VSS treba da uvede "neku vrstu bezbednosne provere sudija".

Poslanik SRS Nemanja Šarović pitao je članove vladajuće stranke da li su "na vrhu zločinačke piramide za koju kažu da postoji, jer se stalno žale kako im sudovi ne rade kako treba".

Šarović je pitao i da li je normalno da državna tužiteljka Zagorka Dolovac nikad ne uđe u Skupštinu, "da li ona postoji", zašto ćuti i ne radi ono za šta je izabrana, a pitao je i gde je predsednik VSS Dragomir Milojević.

Šarović je pitao da li je pritisak na sudstvo kad se nakon hapšenja bliskog saradnika ministarke Zorane Mihajlović javi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kaže da veruje u nevinost ministarke.

"Koga briga u šta on veruje? Da li je to pritisak na sudove? Da li je to dozvoljeno? Ako jeste, držite i dalje pognute glave i ćutite, ako nije, podignute glave i usprotivite se, to je vaša dužnost" rekao je Šarović članovima VSS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati