Politika

[ Izvor: Beta ]

09. 02. 2020. 16:49 0

SDU neće na parlamentarne izbore

Glavni odbor Socijaldemokratske unije (SDU) doneo je odluku da ta partija neće učestvovati na parlamentarnim izborima koji su najavljeni za 26. april "jer ne postoje uslovi za to, a nefer uslovi ne podrazumevaju samo medijski mrak, već i nasilje i potpunu dominaciju vladajuće stranke u društvenom i političkom životu, koji izbornu trku čine dodatno otežanom".

Uz ogradu na to dodaju da njihova odluka "ne podrazumeva podršku taktici bojkota".

U saopštenju se navodi da SDU "u saradnji sa lokalnim odborima ispituje postoje li povoljne okolnosti da se uzme učešće u lokalnim i pokrajinskim izborima", kao i da se nastavlja rad "na stvaranju organizacije ujedinjene levice koja neće nastati radi aprilskih izbora već se sprema za dugoročnu borbu za potlačene".

- Parlamentarna borba nije dostupna običnim građanima i građankama koji se bore za svoja uverenja i za interese zajednice u kojoj žive. U tom smislu nijedni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji nisu bili ni fer niti slobodni, već su predstavljali paravan demokratije za one koji tu demokratiju mogu da priušte. Levica u Srbiji bori se za prava upravo najsiromašnijih, najugnjetenijih i najmarginalizovanijih slojeva stanovništva i nema finansijsku podršku "bogatih Srba" kojom se hvali radikalna desnica - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da "neizlazak SDU na izbore ne podrazumeva podršku taktici bojkota, koja takođe pogoduje najprivilegovanijima i najbogatijima u opoziciji, i koja je nametnuta kao centralna tema političkog života", dok se marginalizuju suštinske borbe, poput borbi za radna prava, krov nad glavom, očuvanje reka i prirode, "na koje nijedna politička struktura koja se zalaže za održavanje kapitalističkog statusa kvo nema odgovor".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati