Politika

Lj. Stanković

08. 02. 2020. 13:36 0

"Bojkotom lažnih izbora, vratiti politiku građanima"

"Pokrenuta kampanja antibojkota očigledan je dokaz da se u rušenje bojkota uključio ne samo Aleksandar Vučić, već i strane ambasade", rekao je u razgovoru za Direktno.rs profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i pravni istoričar Zoran Čvorović.

- Odluci "1 od 5 miliona" ne bih pridavao nikakav značaj jer je reč o minornoj grupi za koju se otpočetka ne zna u čije ime govori. U parlamentarnoj demokratiji stranke su osnovni organizacioni oblik političkog sistema. Znači politiku vode partije. Mislim da je otpočetka bila greška Saveza za Srbiju što je dala njima da vodi taj protest. Sad im je to došlo kao bumerang - rekao je Čvorović.Profesor Pravnog fakulteta govorio je o antibojkot kampanji, za koju je ocenio da je proizvod ne samo Vučića, već i strane ambasade i poznatih potrošenih političkih likova iz devedestih godina - od Dragoljuba Mićunovića do Gordane Čomić.

- Njihove rezultate rada danas direktno trpi parlamentarna demokratija u Srbiji, jer Narodna skupština radi po poslovniku koji je donet u vreme kada je Čomić vodila glavnu reč oko izrade poslovnika u Skupštini Srbiji. Dakle, sadašnji poslovnik koji onemogućava opoziciju da se čuje u Skupštini koja obezbeđuje monopolski položaj vladajuće stranke direktno je delo Gordane Čomić. Sva ta lica su se uključila u rušenje bojkota - rekao je on i dodao kako ne veruje da njih direktno kontroliše Vučić, već da ih u tu kampanju, a i Vučića, vode "prsti stranih ambasada".Čvorović je ocenio da će bojkot pokazati jasnu liniju između onih koji žele da istaknu parlamentarnu demokratiju u Srbiji i onih koji to ne žele.

- Politika se jedino može vratiti narodu ako se bojkotuju lažni izbori koji dovode do fingiranog parlamentarizma u Srbiji. Verujem da ćemo do trenutka izbora imati još iznenađenja - rekao je pravni istoričar.

"Ceo politički sistem je nelegitiman"Čvorović je govorio i o izlasku na lokalne izbore, ocenivši da ne postoji uslov da se izrazi sloboda naroda, te da je celokupan politički sistem u zemlji nelegitiman.

- Neodrživa je teza gradonačelnika Šapca da je moguće izaći na lokalne, a bojkotovati nacionalne izbore. Ili je celokupni politički sistem nelegitiman, a jeste, jer nema uslova da se izrazi slobodna volja naroda, bilo da je reč o republičkim ili lokalnim izborima. Oni koji žele da demokratiju vrate narodu, da on zaista odlučuje ko će ga predstavljati u Skupštini i ko će formirati Vladu, a ne tajkuni i stranci, ti će bojkotovati izbore. Oni koji će izaći na izbore, oni će slediti savete iz pre svega ambasada Evropske unije, koji savetuju opoziciju Srbije da se vrati u institucije koje zapravo predstavljaju institucije lažne, parlamentarne demokratije - kazao je on.

"Donošenje Zakona mora da dovede do pada Đukanovića"- Najava da će primena Zakona biti odložena do odluke Ustavnog suda Crne Gore i eventualne odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura je zapravo bacanje prašine u oči narodu koji je ustao ne samo protiv jednog zakona, već tiranskog režima koji je spreman da uskrati osnovna prava, a to je pravo na slobodu veroispovesti i pravo na neprikosnovenost svojine - rekao je Čvorović.On je istakao da Ustavni sud može sam da donese privremenu meru o suspenziji primene Zakona do konačne odluke suda.

- Ne radi se o dobroj volji Vlade, već o mogućnosti koja stoji ispred Ustavnog suda, ali ko može da veruje da je u jednoj totalitarnoj državi kakav je Crna Gora, pravosuđe samostalno i da su samostalne sudije Ustavnog suda, i da će one doneti objektivnu ocenu o neustavnosti Zakona, a neustavnost je vidljiva i laiku, a kamoli sudijama. Predlogom o privremenoj suspenziji Zakona Đukanović kupuje vreme i pokušava da razvodnji i amortizuje proteste. Protesti bi morali da traju i budu još masovniji i žešči - objasnio je profesor.Čvorović je takođe dodao da donošenje Zakona mora da dovede do pada Đukanovića.

- Nije dovoljno povlačenje Zakona, jer je Đukanovićev režim prešao granicu koju ne sme da pređe ni jedan režim bilo gde u svetu, a to je granica otimanja svetih i neprikosnovenih prava. Onog trenutka kada je on pokazao da je spreman da ljudima i SPC otme ta prava, tog trenutka je njegov režim izgubio svaku legitimnost. Jedina razumna politička posledica je raspisivanje novih izbora - zaključio je Zoran Čvorović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati