Politika

Direktno.rs

23. 01. 2020. 13:49 0

Da li "1 od 5 miliona" zaista ide na izbore?

Kao grom iz vedra neba stigla je vest da je Udruženje građana "1 od 5 miliona" odlučilo da učestvuje na izborima.

Već mesecima predstavnici Udruženja bili su najagresivniji u zahtevu da se sve opozicione stranke, potpisnice Sporazuma sa narodom izjasne da su za bojkot izbora. Čak su pale i neke teške reči između njih i ljudi iz PSG-a na društvenim mrežama. I dan pošto su Sergej Trifunović i njegovi saradnici odrzali reč da pod ovim uslovima neće na izbore, Valentina Reković je saopštila da oni kao Udruženje idu na izbore.

Opravdala je to time što učestvovanjem Stranka moderne Srbije i Nova stranka krše Sporazum sa narodom, pa će ih na ovaj način oni sprečiti da postanu poslanici.

Pitali smo Valentinu Reković da nam još jednom objasni njihovu odluku koju je, sudeći bar po društvenim mrežama, malo ko razumeo, jer ako Udruženje dobije više od tri odsto glasova postaće poslanici u parlamentu za koji su od opozicije tražili da ga bojkotuje.

Na pitanje koliko članova ima Udruženje "1 od 5 miliona" i da li je tačno da je njih pet donelo odluku o bojkotu, kao i da su glasali dva prema dva i da je u tom slučaju po statutu bio odlučujući glas predsednika Izvršnog odbora Stefana Pavlovića, Reković odgovara:

- Udruženje odlučuje većinom glasova i ima mnogo više članova nego što se priča. Onako kako funkcioniše pokret "1 od 5 miliona", kako će izgledati lista, kako će biti i kako se odlučuje, sve će se izneti u javnost ako bude bilo potrebe, ukoliko ove dve stranke koje smo naveli ne proglase bojkot u narednih sedam dana, odnosno do utorka. 

U javnosti se spekuliše da Srđan Šaper ima veze sa ovom odlukom Udruženja, pošto ste viđeni na večeri. Da li je on uticao na odluku?

- Srđan Šaper da li ima veze s našem odlukom? To je kao da ste me pitali, da li Srđan Šaper kad radi nešto i donosi odluku, da li ta odluka ima veze sa Valentinom Reković, Teom Vukadin ili Srđanom Markovićem ili sa bilo kojim drugim iz pokreta "1 od 5 miliona". Naravno da Srđan Šaper nema veze s našom odlukom. Pokret samostalno donosi odluke - bila je kratka Reković. 

Savez za Srbiju je doneo odluku da prekine saradnju sa vama. Poznato je da SzS obezbeđuje logistiku protesta - plaćanje kamiona, ozvučenja, nalepnica. Da li ćete nastaviti proteste i u kojoj formi?

- Nije stalno Savez za Srbiju to radio. Rekli smo više puta da je bilo kombinovano. Kada nije bilo novca od građana kroz donacije, onda je plaćao Savez za Srbiju. Ubuduće će građani plaćati. Mi ćemo smanjiti troškove protesta, onoliko koliko budemo imali finansija. Protest se nastavlja svake subote. Kada budemo imali novca, biće kamiona sa ozvučenjem, nalepnica i ostalog materijala, a kada ne budemo imali novca, toga neće biti - kazala je ona i dodala "da fokus ne treba da bude na tome da li Udruženje "1 od 5 miliona" izlazi na izbore, već na tome da dve potpisnice nekog sporazuma sa narodom, krši svoju reč". 

- To treba da bude tema u društvu. Kako da verujemo bilo kome kad oni tako preko naroau pokušavaju da uđu na mala vrata u Skupštinu Srbije. To je tema, a ne da li je neko uticao na našu odluku, Mićunović ili Đilas, ili da li smo mi produžena ruka Saveza za Srbiju. Mislim da je vreme da ne pričamo više o tome, zato što, ako smo mi deca, nedorasli zadatku, nesposobni da bilo šta uradimo, kako je onda Udrženje logistički moglo da pomaže 100 gradova u Srbiji, kako smo mogli da oslobodimo instituciju samostalno. Zašto njih boli, zašto Vučića boli to što smo mi oslobodili Rektorat? Vučića boli to što se oni ništa nisu pitali u Rektoratu, zato što smo mi sami rektorku uverili da stane uz svoje studente. Isto tako hoću da dodam da se ni opozicija tu nije ništa pitala, pa možda i njih boli - kaže Reković. 

A šta će biti ako Udruženje "1 od 5 miliona" uđe u Parlament, naša sagvornica je kratko poručila: 

- O tome ćemo pričati u utorak. 

Savez za Srbiju imao je sastanak sa njima, na kome su potvrdili odluku, a predstavnici SzS rekli su da više sa njima neće  sarađivati, jer smatraju da svi koji idu na izbore rade u korist Aleksandra Vučića.

U sredu je održan sastanak Saveza za Srbiju i studenata. I bio je vrlo neprijatan, posebno za Dragana Đilasa, koji je teško podneo njihovu odluku jer je poznato da je on skoro uvek, kada je dolazilo do problema između studenata i pojedinaca iz Saveza za Srbiju bio na strani studenata. Izbegnute su preteške reči, ali je više od 15 prisutnih jasno videlo koliko je Đilas, koji je poznat po kratkom fitilju, bio blizu da eksplodira, saznaje Direktno.rs.

Đilas nije hteo da komentariše navode Udruženja "1 od 5 miliona". 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati