Politika

Predrag Đukanović

25. 12. 2019. 12:12 0

Vučić hoće i predsedničke izbore 2020?!

Kako Direktno.rs saznaje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razmišlja da, pored parlamentarnih izbora u 2020. godini, raspiše i predsedničke. Glavni razlog je njegova svest o tome da bi teško mogao na redovnim predsedničkim izborima 2022. da pobedi jedinstvenog opozicionog kandidata, koji bi bio vanstranačka ličnost.

Ovakvu opciju u istraživanjima razmatrao je i IPSOS, a razlozi za ovakav potez predsednika Srpske napredne stranke su višestruki. Glavni može biti njegova svest o tome da bi teško mogao na redovnim predsedničkim izborima 2022. godine da pobedi jedinstvenog opozicionog kandidata, koji bi bio vanstranačka ličnost.

- Bilo bi mu isplativo da to uradi. To bi značilo da opozicija četiri godine u slučaju bojkota nema priliku da ga smeni. Pritom, nije izbacila nikakvog kandidata i nema nikakvu mogućnost da za tako kratko vreme nekoga brendira - rekao je za Direktno.rs politički analitičar Boban Stojanović, dodajući da Evropa to svakako ne bi dozvolila, jer Vučić nema čime da obrazloži raspisivanje predsedničkih izbora. 

Ipak, za razliku od bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, koji se poslužio izmišljenim skraćenjem mandata, kako saznajemo, Vučić razmišlja da 2020. obezbedi još pet godina vlasti tako što je spreman da podnese ostavku, mandat vrati narodu i na izbore izađe bez funkcije. To bi svakako bio i svojevrsni marketinški trik, jer bi time Vučić izbegao kritike za funkcionersku kampanju.

Budući da se opozicija okupljena oko Saveza za Srbiju zalaže za bojkot izbora, bez nje bi Vučić nesumnjivo pobedio na izborima. Njegov izlazak na predsedničke izbore bi svakako bio predstavljen i kao šansa opozicije da ga legitimno skloni sa funkcije. 

- Svakako bi mu tako nešto bilo isplativo i iz ugla što četiri godine ne bi bilo izbora, pa bi time primorao i opoziciju da preispita svoju odluku o bojkotu - zaključio je Stojanović.

Međutim, bilo parlamentarni ili predsednički, izbori se odvijaju u istim izbornim uslovima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati