Politika

I. Velimirović

08. 10. 2019. 10:24 1

Perović za Direktno.rs: O sudbini Kosova se ne pitaju Srbi s Kosova

Rođeni Pećanac, dugogodišnji novinar i urednik Velimir Perović, dobitnik godišnje nagrade NUNS-a za 2019, za istraživačko novinarstvo, za tekst "Masakr mladića u Pandi država gura u zaborav", analizirao je za Direktno.rs rezultate izbora na KiM i status Srba u južnoj pokrajini.

Velimir Perović je hroničar političkih zbivanja na Kosovu i Metohiji, autor filma "Sećanje na Peć koje više nema", čovek koji je dobro upućen u tamošnju situaciju, a za naš portal pričao je o onome što čeka Srbe i Srbiju posle izbora i pobede Aljbina Kurtija.

Koliko je zaista izašlo Srba na izbore na KiM, a koliko ih je ostalo kod kuće? 

- Konačni rezultati su pokazali da je na izbore izašlo oko 50.000 Srba, što znači da ih je 67.000 ostalo kod kuće. Ti koji su ostali kod kuće jednostavno nisu hteli da glasaju za stranke i koalicije koje su se prethodnih godina prilično iskompromitovale kada je u pitanju ostvarenje nacionalnih interesa Srbije u južnoj pokrajini. Inače, pravo glasa na Kosovu i Metohiji ima 117.000 Srba. Iako je Srpska lista odnela apsolutnu pobedu, osvojivši svih 10 mandata, to uopšte ne znači da politika te liste ima i apsolutnu podršku među kosovskim Srbima. Mnogi Srbi koji su glasali za Srpsku listu učinili su to pod pritiskom i pretnjom da mogu ostati bez radnog mesta, penzije, socijalne pomoći, ili da čak budu i fizički ugroženi, što se dešavalo u ranijem periodu. SNS se izborila za veći procenat glasova na Vračaru ili na Savskom Vencu, nego među Srbima na Kosovu i Metohiji. Ljudi u centralnoj Srbiji treba da shvate da su Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji već decenijama taoci politika koje se vode u Beogradu i Prištini i da se ni malo ne pitaju za svoju sudbinu. Srbima na KiM je onemogućeno političko organizovanje. Zamislite kada bi neka opoziciona grupacija pokušala da organizuje odbor u Severnoj Mitrovici. Pa iste noći bi aktivistima bili zapaljeni automobili, a već sutradan bi dobili otkaze na poslu. Zato na ovim izborima realno nisu ni imali za koga da glasaju.

Kako komentarišete rezultate izbora i pobedu "Samoopredeljenja", odnosno odlazak Haradinaja u opoziciju?

- Novi premijer tzv. vlade Kosova biće Aljbin Kurti. Vlast će preuzeti Kurtijev pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, partija koju je osnovao Ibrahim Rugova. Sa političke scene definitivno odlaze prvoborci iz tzv. OVK. Mnogi od njih zbog ratnih zločina će završiti u Hagu. Cenzus nije prešla ni partija Bedžeta Pacolija, koga je skupo koštalo objavljivanje fotografije sa jahte u društvu s čelnicima Srpske liste. Rezultati izbora su očekivani. Došlo je do promene vlasti jer kosovski Albanci nisu mogli više da žive pod torturom vlasti koja je duboko ogrezla u kriminal i koja nije dozvoljavala vladavinu prava. Ako nisi bio u ekipi s Haradinajem, Taćijem, Ljimajem, Veseljijem, nisi imao čemu da se nadaš. Zato je samo u poslednjih desetak godina Kosovo napustilo oko pola miliona Albanaca. Kad Evropska komisija usvoji viznu liberalizaciju ponovo će veliki broj Albanaca otići sa Kosova trbuhom za kruhom. Ono što je za nas u centralnoj Srbiji poražavajuće je to da su nam kosovski Albanci održali lekciju iz demokratije. Oni su na izborima, uz korektne fer uslove, u miru smenili vlast. To je u ovom trenutku u Srbiji nezamislivo. I kosovski izbori su pokazali koliko smo kao društvo potonuli.

Čemu da se nada naš narod na KiM?

- Sumnjam da će se išta na bolje promeniti. Srpska lista će i dalje da preti i ucenjuje, bez ikakve smislene politike, a vlada na čelu sa Kurtijem će povesti žestok rat sa svim što ima veze sa Srbijom. Kurti smatra da sa Srbijom nema o čemu da razgovara, a vetar u leđa mu je svojevremeno dao i predsednik Srbije  Aleksandar Vučić  izjavom da Srbija nema ni pedalj na KiM. Da podsetim, pre par godina sever Kosova je uz saglasnost Beograda predat na upravu Prištini. Sve ono što je u junu 1999. sačuvao Oliver Ivanović od najezde takozvane OVK, Aleksandar Vučić je predao albanskim vlastima u Prištini. Beograd je na Kosovu stvorio veliku podelu među Srbima, između onih koji su za SNS i onih kojima Vučić, Đurić i ostala ekipa ne veruju. E, ta druga polovina je trenutno najugroženiji nacion u Evropi.

Šta čeka Srbiju, odnosno predsednika Vučića, u daljim pregovorima sa Kosovom?

- Voleo bih da nije istina ono što se u poslednje vreme može često čuti, da će Vučić u narednih nekoliko meseci morati da ispuni ono što je zajedno sa Nikolićem obećao zapadu kada su dolazili na vlast, a to je priznanje kosovske nezavisnosti. Donald Tramp se ozbiljno umešao u pronalaženje modusa za konačno rešenje kosovskog pitanja, jer bi mu to veoma značilo pred predstojeće predsedničke izbore u Americi. Oni će u svojim namerama uspeti onoliko koliko naša vlast bude slaba.

Spekuliše se da će novopostavljeni specijalni izaslanik američkog predsednika ambasador Ričard Genel zagovarati podelu Kosova?

- Bojim se da bi naša vlast bila prezadovoljna ako bi joj ponudili Leposavić i Lešak i još par sela na severu. Bilo kakva podela ili razmena teritorija, naravno kao i odluka o priznavanju nezavisnosti bi bila krah za  Srbiju. To bi se veoma loše odrazilo na situaciju u nekim drugim sredinama gde je većinsko stanovništvo nesrpsko. A o tome da naše najznačajnije kulturno i duhovno nasleđe za sva vremena ostavimo nekoj drugoj državi je zaista suvišno komentarisati. Ne mogu da zamislim Srbiju bez Visokih Dečana, Gračanice, Ljeviške, Patrijaršije, Banjske... Ja zaista ne mogu da verujem da u srpskom rodu, koji je oduvek bio avangarda na Balkanu, postoji takav izdajnik koji će se zarad sopstvene vlasti odreći Kosova i kosovskih svetinja.

Kako komentarišete to što, kako ste i sami kazali, o sudbini Kosova se ne pitaju Srbi s Kosova?

- To je dobro pitanje. Danas, samo u Beogradu živi na stotine izuzetnih lekara, profesora, advokata, novinara, umetnika, preduzetnika, akademika, književnika koji su do juče živeli na Kosovu i Metohiju i odlično poznaju tamošnje prilike i posebno albanski mentalitet i običaje. Nikoga od njih, nikada niko iz bilo koje vlasti nije pozvao za savet ili da zatraži bilo kakvu pomoć. Pogledajte ko je sve bio na čelu Koordinacionog centra, a sada Kancelarije za KiM. Sramota! Pa mnogi od njih pre te funkcije nikada nisu bili na Kosovu, na geografskoj karti nisu znali da pronađu Kosovo. I njih je država angažovala da rešavaju najveći nacionalni problem... I s njima se, zato što su takvi kakvi su, a nikakvi su, Albanci bukvalno sprdaju ponižavajući državu Srbiju. Danas su najpoznatiji Srbi s Kosova jedan osuđeni silovatelj i jedan lažni oficir. Mi ostali ne postojimo. 

Budžet Kancelarije za KiM je 50 miliona evra. Gde se taj novac troši?

- Nikada nismo dobili izveštaj na šta se taj novac troši, gde na kraju završi. Zašto je državna tajna ugovor o postavljanju kamera u Severnoj Mitrovici? Po kojim cenama su građeni pojedini objekti? Koliko košta održavanje tviter naloga direktora Kancelarije? Ko je sve na platnom spisku Kancelarije? Taj novac se arči na prilično sumnjiv način.

Vi ste više od 30 godina živeli u Peći. Da li biste se vratili u zavičaj?
- Naravno da bih, Peć je najlepši grad u Srbiji, ali to sada nije realno. U proteklih 20 godina ništa nije urađeno na pomirenju dva naroda. Pomirili su se samo kriminalci i političari. Oni odlično sarađuju i diluju, dok kod običnog sveta nije povraćeno poverenje. U mom kraju je palo mnogo krvi, na obe strane. Još rane nisu zalečene. Ali vreme će učiniti svoje. Neprirodno je da Kosovo bude samo albansko. Mojim naslednicima sam ostavio u amanet da nikada ne zaborave svoju postojbinu i da im stalno na umu bude povratak u Metohiju - zaključio je Perović.

I. Velimirović

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati