Politika

Direktno.rs

02. 09. 2019. 15:39 0

Na današnji dan 1996. godine posejana je klica pobede nad Slobodanom Miloševićem

Na današnji dan 1996. godine osnovana je koalicija "Zajedno", kojoj su pripadale tri stranke: Srpski pokret obnove, Demokratska stranka i Građanski savez Srbije.

Diktatorski režim Slobodana Miloševića vršio je sve veću represiju nad narodom i opozicijom, što je rezultiralo ustajanjem naroda i protestima. Velika koalicija oko opozicije napravljena je 2. septembra 1996. godine, od strane lidera tri pomenute strane - Vuka Draškovića, Zorana Đinđića i Vesne Pešić.

Na saveznim izborima koalilcija osvaja 22,2% glasova i 22 poslanika. Potom na lokalnim izborima, koalicija "Zajedno" ostvaruje pobedu na lokalnim izborima za Skupštinu grada Beograda, Kragujevca, Niša i Novog Sada. To je bio do tada prvi veliki poraz režima Slobodana Miloševića i klica pucanja njegove vlasti.

Pred republičke izbore 1997. godine iz koalicije istupa Vuk Drašković, koji izlazi samostalno na izbore, a ostatak koalicije sa još 18 stranaka organizuje bojkot izbora. To je bio kraj ove koalicije, koja je bila seme budućeg DOS-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati