Zdravlje
27. 06. 2025. 08:17 0
Pedijatar otkriva koje 3 stvari je IZBACILA iz kuhinje: Jedna je posebno OPASNA tokom leta
Mnoge namirnice i proizvodi koje držimo u kuhinji mogu naizgled da deluju bezazleno, ali pedijatar Manasa Mantravadi je otkrila koje tri stvari je zauvek izbacila iz svoje kuhinje.
S mikroplastikom i trajnim hemikalijama koje su svuda, roditelji se često pitaju kako zaštititi svoje mališane od tih opasnih toksina.
- Deca nisu samo 'mali odrasli ljudi'. Ona su osetljivija na štetne materije zbog načina na koji njihova tela rastu, funkcionišu i ponašaju se- rekla je dr Mantravadi.
Budući da deca konzumiraju više u odnosu na svoju kilažu nego odrasli, toksične hemikalije na njih deluju jače.
- Mozak dece, endokrini (hormonski) sistemi, pluća, imunitet i probavni sistem još su u razvoju. Zbog toga su deca osetljivija na hemikalije koje narušavaju ćelijsku komunikaciju, hormonsku ravnotežu i neurološki razvoj- objasnila je lekarka.
Uticaj tih štetnih materija može da traje mnogo duže od detinjstva, piše New York Post.
- Rana izloženost postavlja temelj za životni rizik koji se nakuplja. Toksini pohranjeni u masnom tkivu ili kostima, poput olova ili određenih plastičnih spojeva, ostaju u telu - upozorava.
Štetne izloženosti tokom "kritičnih perioda", kao što je novorođenčad ili deca u ranom uzrastu, mogu povećati rizik od khroničnih bolesti u kasnijem životu, uključujući astmu, ADHD, metaboličke poremećaje, neplodnost pa čak i neke vrste raka.
Iako mikroplastika može biti problem tokom cele godine, leto stvara "savršenu oluju" izloženosti zbog visokih temperatura, zagrejanih automobila i brojnih aktivnosti na otvorenom koje uključuju plastične čaše za decu i plastične vrećice, objasnila je pedijatar.
Zato je ona u potpunosti zabranila sledeće tri stvari u svojoj kuhinji tokom leta.
Na prvom mestu su plastične kesice, te pribor za jelo ili posuđe koje ispušta mikroplastiku u vruću hranu. Osim toga, uklonila je i jaka hemijska sredstva za čišćenje te ih je zamenila sodom bikarbonom i sirćetom.
Iz ostave je izbacila i slatke, ultra-prerađene grickalice. Američka akademija za pedijatriju 2018. objavila je preporuku protiv korišćenja plastike u dečjim prehrambenim okruženjima te je objasnila da postoje samo dve sigurne alternative, a to su staklo i nerđajući čelik.
- Oba su inertna, što znači da ne prenose hemikalije u hranu ili piće, a sigurnost im se proučava decenijama- rekla je.
Dodala je i da je nerđajući čelik takođe bolji za okolinu, posebno kada je izrađen od recikliranog čelika.
- Navike stečene u ranom detinjstvu često se zadržavaju i u odrasloj dobi, posebno oko preferencija hrane, strukture obroka i sigurnosnih normi. Roditelji su prvi učitelji svoje dece ishrani i zdravlju okoline i to ne kroz predavanja, već kroz svakodnevno modeliranje- objasnila je Mantravadi.
Kao nutricionistkinja, susrela se s mnogim roditeljima koji su bili zbunjeni oko toga kako zdrava ishrana zapravo izgleda, a taj fenomen pripisuje zastarelim prehrambenim piramidama, komplikovanim deklaracijama na proizvodima i prehrambenom sistemu prilagođenom brzoj hrani, što je otežalo obiteljima da nauče uravnoteženu ishranu.
Komentari 0
ostavi komentar