Zdravlje

Direktno.rs

23. 05. 2025. 14:55 0

Zelena, žuta ili crvena? Evo koja paprika je NAJZDRAVIJA

Paprika je odličan izvor vitamina C, antioksidanata i drugih esencijalnih hranljivih materija. Ali, koja je najbolja – zelena, crvena ili žuta i da li znate razliku?

Zelene paprike su jedna od najčešće konzumiranih paprika. Imaju oštru teksturu, blag ukus i nude niz zdravstvenih prednosti. Bogate su vitaminom C, koji je neophodan za podršku imuniteta i formiranje kolagena. Pored toga, ovo hrskavo povrće obezbeđuje vitamin K koji pomaže u unapređenju zdravlja kostiju i srca, a vitamin A poboljšava vid i zdravlje kože. Zelene paprike takođe sadrže folat (vitamin B9), koji podržava deobu ćelija i sintezu DNK, i kalijum, koji pomaže u regulisanju krvnog pritiska, piše Health Shots.

Prednosti crvene paprike

Crvene paprike nisu samo ukusne, već su i hranljive. Prepune vitamina C, jačaju imunološku funkciju i proizvodnju kolagena, koji su od vitalnog značaja za zdravlje kože. Ne sadrže nezdrave masti i imaju malo kalorija, što znači da mogu pomoći u gubitku težine. One takođe imaju vitamin A, koji podržava vid i zdravlje imuniteta, zajedno sa vitaminom B6, koji poboljšava funkciju mozga. Minerali kao što je kalijum poboljšavaju zdravlje srca, a folna kiselina podržava deobu ćelija i sintezu DNK. Crvena paprika je posebno bogata antioksidansima kao što su beta-karoten i likopen, poznati po jačanju imuniteta, smanjenju upale i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Njihov sladak, ali pomalo pikantan ukus čini ih odličnim sastojkom za salate, sendviče i umake.

Prednosti žute paprike

Bogate su vitaminima C, A i B6, ključnim za imunološku funkciju, zdravlje vida i funkciju mozga. Ove paprike takođe obezbeđuju minerale poput kalijuma i folata, za koje se zna da promovišu zdravlje srca i funkciju ćelija.

Prednosti žute paprike takođe uključuju njena antiinflamatorna svojstva zbog sadržaja antioksidanata, posebno karotena. Takođe imaju malo kalorija i mogu biti odlična užina ako ste na dijeti.

Koja je zdravija?

Paprike dolaze u različitim bojama, od kojih svaka nudi različite zdravstvene prednosti. Crvene paprike se često smatraju najboljim izborom. To je zato što su potpuno zrele i imaju najveći nutritivni sadržaj u poređenju sa manje zrelim zelenim i žutim paprikama.

Međutim, treba napomenuti da žuta paprika zapravo sadrži najveći nivo vitamina C između tri boje, što ih čini odličnim izborom za povećanje unosa ove hranljive materije. Sve u svemu, sve tri boje paprike su hranljive i nude jedinstvene zdravstvene prednosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Premijer u senci

Zoran Živković [23.05.2025.]




Video dana

Ovde ja čuvam

Anketa

Da li će Aleksandar Vučić na zahtev studenata raspisati izbore?

Rezultati