Zdravlje
12. 04. 2025. 10:00 0
Stručnjak upozorava: OVAJ ugljeni hidrat može biti OPASNIJI od šećera
Može li jedan ugljeni hidrat biti opasniji od običnog šećera? Prema zdravstvenom stručnjaku dr Eriku Bergu - može, i zove se maltodekstrin.
Dr Berg upozorava da upravo ova supstanca, prisutna u mnogim svakodnevnim namirnicama, može imati katastrofalan uticaj na nivo šećera u krvi, i to gori nego sam šećer, piše Klix.ba.
Maltodekstrin je polisaharid, vrsta ugljenog hidrata dobijenog iz kukuruza, pšenice, pirinča, kruompira ili tapioke. Iako nije klasifikovan kao šećer, njegovo delovanje na organizam može biti značajno agresivnije. Ovaj beli prah se koristi kao stabilizator, konzervans i pojačivač ukusa te se često nalazi u:
pekarskim proizvodima (peciva, krekeri, granola pločice)
instant žitaricama i napicima za doručak
slatkišima i gaziranim pićima
mlečnim desertima (npr. instant pudinzima)
kremastim prelivima za salatu
supama i smrznutim jelima
zamenama za meso
sportskim napicima
testenini
Prema dr Bergu, ključ leži u glikemijskom indeksu (GI) – meri koliko neka hrana podiže šećer u krvi. Poređenja radi:
Konzumni šećer (saharoza): GI oko 65
Glukoza: GI 100
Maltodekstrin: GI od 116 do 136
Dakle, iako se ne vodi kao šećer, maltodekstrin izaziva još brži i jači porast šećera u krvi.
- Ljudi misle da je šećer najgori, ali postoji i nešto gore. Maltodekstrin nije šećer po klasifikaciji, ali deluje kao šećer – i to na smrtonosniji način - kaže dr Berg.
Maltodekstrin često se skriva u proizvodima označenima kao “bez šećera”. Ako se proizvodi iz pšenice, može da sadrži tragove glutena, što ga čini rizičnim za osobe s celijakijom ili osetljivošću na gluten. Preterano konzumiranje može dovesti do povećanog rizika od gojenja, visokog holesterola i dijabetesa tipa 2. Takođe, doprinosi ishrani s malo vlakana i puno procesiranih ugljeni hidrata, što dodatno narušava zdravlje.
Ako želite da stabilizujete nivo šećera u krvi i poboljšate celokupno zdravlje – obratite pažnju na deklaracije. Maltodekstrin se često krije u “dijetalnim” i “zdravim” proizvodima, ali njegovo delovanje je sve samo ne bezopasno.
Komentari 0
ostavi komentar