Zdravlje
12. 03. 2025. 21:17 0
"Moj praujak ima 104 godine, a TAJNA njegove DUGOVEČNOSTI je u popularnom napitku"
Dug život i, što je još važnije, srećan život svodi se na tri ključna faktora, kaže stručnjak dr Vilijam Li – a jedan od njih možete pronaći u svakoj radnji.
Kako stare, mnogi ljudi počinju da razmišljaju o tome kako da produže svoj život – bilo da se radi o svakodnevnoj jutarnjoj šetnji ili ekstremnim metodama "super biohakera" koji sanjaju da dožive neverovatnih 150 godina i više.
Međutim, prema svetski poznatom lekaru Vilijamu V. Liju, dugovečnost se ne svodi na opsesivnu kontrolu ishrane i rigorozne režime, već na tri jednostavne navike koje je naučio od svog praujaka – čoveka koji je s neverovatnih 104 godine i dalje bio aktivan i vitalan, piše Express.co.
Govoreći u svom podkastu, dr Li ističe kako su dve ključne navike za dug i srećan život sposobnost odbacivanja ljutnje i življenje u trenutku. Ali, ono što mnoge iznenađuje jeste treći faktor – piće koje je dostupno u svakom supermarketu: zeleni čaj.
Prema njegovim rečima, najveći neprijatelji dugovečnosti su rak, dijabetes i kardiovaskularne bolesti, koje ne samo da ugrožavaju telo već i mozak.
- Želite dugo da živite, ali istovremeno očuvate um bistrim. Želite da bolje pamtite, rešavate probleme i uživate u životu, objašnjava dr Li.
Skeptičan je prema ekstremnim metodama koje zagovaraju pojedinci opsednuti dugovečnošću, a koji se drže neverovatno restriktivnih dijeta, često na račun sopstvene sreće.
- Često čujete ljude koji se nazivaju ultra biohakerima kako govore o 'super dugovečnosti'. Čak sam čuo izraz ‘escape velocity of ageing’ – misao da možemo pobeći od starenja. No, smatram da takav pristup nadmašuje suštinu ljudskog iskustva, ističe.
Zeleni čaj za dugovečnost
Umesto toga, on preporučuje jednostavniji, ali dokazano efikasniji način – primer njegovog praujaka koji je ceo život pio velike količine zelenog čaja.
- Živeo je u Kini i svakodnevno je pio između šest i deset šolja zelenog čaja, kaže dr Li.
Međutim, tajna dugovečnosti njegovog praujaka nije bila samo u čaju – on je bio fizički aktivan, duboko uključen u svoju zajednicu i okružen ljudima koji ga podržavaju, a uz to je stalno održavao mentalnu aktivnost.
Zeleni čaj, posebno onaj uzgojen u blizini kuće njegovog praujaka, bogat je katehinima – moćnim polifenolima koji imaju niz zdravstvenih koristi.
Zanimljivo je da kvalitet i sastav čaja zavisi od vremena berbe.
- Čaj ubran ranije u sezoni sadrži manje kofeina jer biljka tek kasnije razvija kofein kao prirodni pesticid. U početnim fazama rasta nema toliko insekata, pa je i nivo kofeina niži, objašnjava dr Li.
Međutim, možda najvažniji deo dugovečne rutine njegova praujaka bio je svakodnevni ritual ispijanja čaja s prijateljima.
Svakog dana bi šetao do hrama u blizini svog doma, gde bi proveo sate pijuckajući čaj u društvu.
Nije samo pio zeleni čaj – morao je da hoda da bi došao do njega, družio se i bio opušten. Upravo te tri stvari – pozitivan način razmišljanja, dugi niz godina ispijanja zelenog čaja i redovna fizička aktivnost – ključne su za dug i kvalitetan život, zaključuje dr Li.
Komentari 0
ostavi komentar