Zdravlje

Direktno.rs

08. 01. 2025. 14:04 0

5 prednosti ulja belog luka za zdravlje! Srbi ga obožavju, a evo zašto je toliko moćno

Ulje belog luka nastaje destilacijom ili potapanjem čenova ove moćne biljke (Allium sativum) u biljno ulje, najčešće maslinovo. Njegova tajna leži u alicinu, aktivnoj supstanci koja mu daje čitav spektar blagotvornih svojstava.

Poboljšava zdravlje srca

Istraživanja sugerišu da ulje belog luka može da doprinese zdravlju kardiovaskularnog sistema. Njegove komponente pomažu u opuštanju krvnih sudova i time olakšavaju protok krvi i smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, koji mogu da dovedu do srčanog ili moždanog udara.

Jača imunitet

Ulje belog luka je bogato antibakterijskim jedinjenjima, uključujući alicin, koja pomažu organizmu u borbi protiv različitih infekcija. Redovna upotreba može da ojača imuni sistem i poveća otpornost na uobičajene bolesti.

Deluje protivupalno

Zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima, ulje belog luka može da pomogne u smanjenju upala u telu. Ovo je posebno korisno za osobe s hroničnim stanjim poput artritisa, jer može da ublaži bol i ostale tegobe povezane s inflamacijom.

Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Neka istraživanja ukazuju na to da alicin iz belog luka ima hipoglikemijski efekat, te da može da pomogne u regulaciji nivoa šećera u krvi. Ovo je posebno korisno za osobe s dijabetesom ili one koje žele da održavaju stabilan nivo glukoze.

Odličan za zdravlje kože

Antimikrobna svojstva ulja belog luka mogu da budu korisna u tretmanu kožnih infekcija i akni. Lokalna primena razblaženog ulja pomaže u smanjenju bakterija na koži i ubrzava proces zarastanja.

Kako se pravi? 

Ulje belog luka se može jednostavno napraviti potapanjem iseckanog luka u maslinovo ulje, a postupak izgleda ovako:

Potrebno vam je

3-4 čena belog luka
100 ml maslinovog ili drugog biljnog ulja (hladno ceđenog) 

Priprema

Oljuštite čenove belog luka, iseckajte ih sitno ili zgnječite kako biste oslobodili što više aktivnih supstanci. Stavite luk u staklenu bocu ili teglu i prelijte ga s uljem. Dobro zatvorite teglu i ostavite na tamnom i hladnom mestu (ne u frižider) da stoji najmanje 7-10 dana. Tokom tog perioda, beli luk će postepeno otpuštati svoje korisne supstance u ulje. Nakon što je ulje apsorbovalo sve hranljive materije, procedite ga kroz cediljku ili gazu kako biste uklonili luk.

Ulje čuvajte u staklenoj bočici na tamnom mestu. Idealno je koristiti ga u roku od nedelju dana do dve.

Kako ga koristiti?

U ishrani: Dodajte nekoliko kapi u salate, prelive ili jela kako biste poboljšali ukus i uneli dodatnu dozu zdravlja.

Na koži: Razblaženo ulje koristite za tretman manjih infekcija, iritacija ili upala.

Važne napomene

Iako ima višestrukekoristi, nemojte preterivati. Previše ulja belog luka može da iritira kožu ili izazove probleme sa stomakom. Ako imate neku zdravstvenu tegobu ili koristite lekove, obavezno se posavetujte s lekarom pre nego što počnete da ga koristite, piše Healthshots.com.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Božićna čarapa

Zoran Živković [07.01.2025.]




Video dana

Prateći vokal

Anketa

Da li će SAD zaista uvesti sankcije NIS-u?

Rezultati