Zdravlje
27. 11. 2024. 10:41 0
Ako konzumirate OVO - smanjujete rizik od čak 14 vrsta RAKA
Konzumiranje i omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje se često nalaze u biljnoj hrani i masnoj ribi, može da smanji rizik od raka, pokazala je studija iz oktobra koja je objavljena u International Journal of Cancer.
Studija je otkrila da što više omega-3 i omega-6 masti cirkuliše u krvi učesnika studije, manja je njihova ukupna verovatnoća za razvoj raka i to 14 različitih vrsta, uključujući:
debelo crevo
želudac
pluća
mozak
bešiku
Prema autoru studije - Kajšon Kelvin Je, sa Odeljenja za genetiku Univerziteta u Džordžiji, ovi nalazi potvrđuju ono što su prethodne studije nagovestile.
- Postojali su prethodni izveštaji o potencijalnim prednostima omega-3 i omega-6 masnih kiselina u smanjenju incidencije raka i smrtnosti - rekao je on.
Šta su omega-3 i omega-6 masti?
Omega-3 i omega-6 masti su polinezasićene masti, što znači da imaju više od jedne veze sa dvostrukim ugljenikom u svom hemijskom lancu.
Kod omega-3 ova veza se nalazi tri ugljenika udaljena od kraja lanca, dok je kod omega-6, šest ugljenika udaljeno od kraja.
Dok ove dve masti dele mnoge sličnosti u svojoj hemijskoj strukturi i biološkim putevima, one utiču na zdravlje na neke jedinstvene načine.
- Poznato je da su omega-3 masne kiseline više uključene u razvoj mozga, kognitivne funkcije i kardiovaskularno zdravlje. Omega-6 masne kiseline su više uključene u imunološku funkciju i zdravlje kože - kazao je Kajšon Kelvin Je.
Pošto telo ne proizvodi omega-3 i omega-6 masti prirodno, možete ih dobiti samo iz hrane. Neki od najboljih izbora omega-3 su masna riba, dok su biljna ulja, orasi i semenke bogati omega-6.
Veze između masnih kiselina i raka
Mnoge studije su se fokusirale na uticaj omega-3 na prevenciju raka, ali ne toliko i efektima omega-6. Najnovija studija se bavila sa obe masti.
Za svoju analizu, istraživači su ispitali učestalost raka i nivoe omega-3 i omega-6 masti u krvi kod više od 250.000 ljudi upisanih u UK Biobank, veliku biomedicinsku bazu podataka koja postoji od 2006. godine.
Sa prosečnim periodom praćenja od 12,9 godina, istraživači su otkrili da je, od 250.000 prijavljenih učesnika, oko 30.000 razvilo bilo koji od 19 karcinoma - onih koji se javljaju u određenim delovima tela, kao što su debelo crevo, pluća, dojke ili pankreas. Zatim su uporedili uzorke krvi učesnika koji nisu imali karcinom.
Nakon što su analizirali brojke, otkrili su da su viši nivoi omega-3 i omega-6 u krvi povezani sa manjim rizikom od višestrukih karcinoma.
Konkretno, povišeni nivoi omega-3 su povezani sa smanjenim rizikom od:
raka debelog creva
raka želuca
raka pluća
Viši nivoi omega-6 imali vezu sa manjim šansama za:
rak mozga
rak bešike
rak bubrega
rak štitne žlezde i drugih delova tela
Međutim, neki rezultati su varirali u zavisnosti od starosti.
- Što se tiče ukupnog raka, zaštitne asocijacije omega-3 su jače u mlađoj starosnoj grupi i kod žena. S druge strane, zaštitne veze omega-6 sa ukupnim rakom su jače u starijoj starosnoj grupi, kod muškaraca i kod trenutnih pušača - naveo je Kajšon Kelvin Je, prenosi Health.
Bitan odnos između omega-3 i omega-6
Studija je pokazala da su za rak i druga zdravstvena stanja, ključan odnos omega-3 i omega-6.
- Studija pokazuje da, dok su viši nivoi i omega-6 i omega-3 u krvi povezani sa nižim rizikom od raka, veći odnos između omega-6 i omega-3 zapravo povećava rizik za rak - rekla je Tejlor Januleviz.
Ovo sugeriše da bi ravnoteža između omega-6 i omega-3 mogla biti važnija nego što smo mislili. Neka istraživanja sugerišu da odnos omega-6 prema omega-3 od 1:1 do 2:1 može biti optimalan za prevenciju bolesti.
Druge razlike su se pokazale među polovima.
Tri od četiri tipa raka koji nisu imali veze sa nivoima omega-3 ili omega-6 su oni koji pogađaju žene - rak dojke, jajnika i materice. Postojala je još jedna značajna rodno specifična razlika: rak prostate. Iz nepoznatih razloga, muškarci sa višim nivoima omega-3 imali su veći rizik od razvoja ovog oblika raka.
Studija je, takođe pokazala da je veća razlika između omega-6 i omega-3 povezana sa povećanim ukupnim rizikom od raka, a najviše od u raka rektuma, debelog creva i pluća.
Hrana bogata omega-6 masnim kiselinama
suncokretovo ulje
šafranovo ulje
orasi
seme bundeve
seme suncokreta
žumance
bademi
seme konoplje
Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama
losos
inćuni
sardine
orasi
čia semenke
laneno seme
soja
Da bi se povećao unos ovih masti, struka preporučuje da se to čini putem hrane, ne sa suplementima, jer hrana nudi niz dodatnih hranljivih materija koje podržavaju opšte zdravlje. Oored toga, hrana pomaže telu da efikasnije apsorbuje ove hranljive materije, za razliku od suplemenata.
Komentari 0
ostavi komentar