Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

22. 09. 2025. 07:18 0

Recept koji se čuva generacijama: Evo kako se pravi najbolji domaći burek

Burek, često poistovećivan s pitom, potiče iz turske kuhinje gde se naziva börek, što znači “uvijati”. Iako se u Bosni i Hercegovini pod terminom burek smatra isključivo mesna savijača, kod nas ga zovu i one sa sirom, krompirom ili spanaćem. Idealno se služi topao uz čašu hladnog jogurta.

Ključni sastojak je sveži kravlji sir punomasne teksture koji se raspoređuje u malim hrpicama između listova tankih kora. Umesto klasičnog mleka, koristi se mešavina mineralne vode, suncokretovog ulja i soli – ta tečnost daje kore hrskavost i laganu vlažnost iznutra.

Sastojci:

650 g gotovih kora za pite

500 g svežeg kravljeg punomasnog sira

½ kašičice soli

100 ml suncokretovog ulja

500 ml mineralne vode

Priprema korak po korak

Kalup premazati uljem, pa položiti dve kore i kratko ih pritisnuti rukama. Svaku sledeću koru premazivati pripremljenom mešavinom ulja, soli i mineralne vode, pa rasporediti deo sira. Ovako nastaviti dok se ne potroše sve kore i sir, vodeći računa da višak krajeva korica preklopite unutar kalupa.

Kada su poslednje dve kore položene i premazane, površinu izbodite čačkalicom na više mesta. Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 200 °C, a pred kraj ukloniti foliju ili dodatno zapržiti koru da dobije zlatnosmeđu boju. Nakon pečenja, odvojiti rubove nožem, preokrenuti na dasku i pažljivo seći na trouglove.

Ovaj recept iz domaćih kuvara dokazuje da savršeni burek ne mora biti komplikovan – samo pratite jednostavan postupak i uživajte u neodoljivo sočnim i hrskavim korama!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Španska kragna - srpska verzija

Zoran Živković [17.09.2025.]




Video dana

Pas zasmejava bebu

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na klupi Srbije?

Rezultati