Zdravlje
21. 11. 2024. 15:59 0
Kako zaštititi želudac prilikom uzimanja antibiotika? Izbegavajte ove namirnice
Antibiotici su neizostavni u lečenju bakterijskih infekcija, ali njihova primena može da naruši ravnotežu crevne mikroflore i smanji broj zdravih bakterija. Česta upotreba određenih antibiotika može čak da poveća rizik od upalnih bolesti creva, jer oštećuje ključni zaštitni sloj sluzi u crevima.
Zdrava creva su od suštinskog značaja za naš imuni sistem, kvalitetan san, zaštitu od upalnih i metaboličkih poremećaja, autoimunih bolesti, alergija, infekcija, određenih vrsta raka i mnogih drugih bolesti. Zato je važno šta radimo tokom i posle terapije antibioticima, kao i koje namirnice unosimo, jer to može doprineti očuvanju zdravlja crevnih bakterija.
Tokom terapije treba što češće unositi fermentisanu hranu, poput jogurta, sira i kiselog kupusa, zatim namirnice bogate vlaknima, kao što su integralne žitarice, pasulj, voće i povrće, kao i prebiotičke namirnice koje hrane korisne bakterije. Primeri takvih namirnica su luk, jabuke, kakao i alge.
Probiotici posle terapije
Takođe, treba izbegavati hranu koja može da umanji efikasnost leka, poput grejpfruta, soka od pomonarandže i namirnica bogatih kalcijumom. Istraživanja pokazuju da ove namirnice mogu da ometaju razgradnju leka u telu ili smanje njegovu apsorpciju. Uzimajte ih tek par sati nakon što ste uzeli lek.
Uzimanje probiotika uz antibiotike može da pomogne, ali je važno obratiti pažnju na vreme kada ih uzimate. Probiotici se često sastoje od bakterija, što znači da antibiotici mogu da ih unište i smanje njihovu delotvornost. Najbolje je sa probioticima početi nakon završetka terapije. Ako ih ipak uzimate paralelno, probiotik treba uzeti najmanje tri do četiri sata nakon antibiotika, odnosno između dve doze, piše Zivim.jutarnji.hr.
Komentari 0
ostavi komentar