Zdravlje

Direktno.rs

04. 10. 2024. 20:01 0

Žene imaju više problema sa varenjem nego muškarci - doktor objašnjava zašto je to tako

Problemi sa varenjem nisu jednako zastupljeni kod oba bola, u ovome prednjače žene, kod kojih su gotovo sve bolesti creva zastupljenije, a više je razloga zbog čega je to tako. Gastrointestinalni trakt duži je kod žena, želudac im se sporije prazni, sporije su im i nervne ćelije creva, a sklonije su i anksioznosti i depresiji, što izaziva poremećaj rada creva.

Sindrom iritabilnog kolona – poremećaj koji uključuje česte napade bolova u stomaku i promene u peristaltici creva - dijareja, konstipacija ili naizmenični napadi ova dva, dva do šest puta je češći među ženama nego muškarcima.

Inflamatorna bolest creva, uključujući Kronovu bolest i ulcerozni kolitis, pogađa duplo više žena nego muškaraca. Celijakija – autoimuni poremećaj koji uzrokuje nadimanje, hroničnu dijareju, zatvor, gasove i druge gastrointestinalne simptome i koji se pokreće unosom glutena - dijagnostikuje se skoro dva puta češće kod žena nego kod muškaraca. I funkcionalna dispepsija, iliti otežano varenje, takođe je češća kod žena.

Isto važi i za manje poznat poremećaj mozga i creva koji se zove sindrom cikličkog povraćanja – koji se karakteriše ponavljajućim epizodama mučnine, povraćanja i nadimanja, razdvojenih periodima bez simptoma, kaže dr Dejvid Levintal, gastroenterolog i direktor Centra za neurogastroenterologije u medicinskom centru Univerziteta u Pitsburgu.

Sve u svemu, "poremećaji interakcije creva i mozga su češći kod žena nego kod muškaraca“, kaže dr Levintal, a isto važi i za poremećaje motiliteta kao što su gastropareza (odloženo pražnjenje želuca) i hronični zatvor.

- To ne znači da su žene osetljivije, već su drugačije, jer imaju više visceralne preosetljivosti tako da mogu intenzivnije da osećaju gastrointestinalne simptome - objasnila je dr Žaneta Fraj, gastroenterolog sa Univerziteta Virdžinije u Šarlotsvilu.

Reproduktivni hormoni, naime, igraju važnu ulogu.

Ženski hormoni estrogen i progesteron imaju snažan uticaj na gastrointestinalni trakt u smislu pokretljivosti, senzibilizacije bola i načina na koji mozak isporučuje poruke gastrointestinalnom traktu - objašnjava dr Dejvid Džonson, šef gastroenterologije na Medicinskom fakultetu u Istočnoj Virdžiniji u Norfolk i bivši predsednik Američkog koledža za gastroenterologiju.

Posledica toga je da žene u određeno doba u mesecu, obično u toku ciklusa, ili tokom trudnoće imaju više gastrointestinalnih problema.

- Sa druge strane, žene imaju imuni sistem koji se lakše aktivira nego kod muškaraca. Ovo je značajno jer imunološka funkcija, uključujući inflamatorne procese, igra ulogu u celijakiji i inflamatornoj bolesti creva - kaže dr Levintal.

Gastrointestinalni trakt duži kod žena

Dr Džonson dodaje da je sam gastrointestinalni trakt duži kod žena, a ta razlika u dužini može uticati na vreme prolaska kroz trakt, a i želudac se kod žena prazni nešto sporije nego kod muškaraca, napominje dr Levintal, što može da objasni veću podložnost žena gastroparezi.

Nervne ćelije sporije kod žena

Istraživanja takođe ukazuju da su nervne ćelije creva sporije kod žena, zbog čega su sindrom iritabilnog kolona i gastropareza češći kod žena.

Dr Levintal kaže i da su anksioznost i depresija, češće kod žena nego kod muškaraca, što može da pogorša ozbiljnost poremećene funkcije creva.

- Kada ste pod stresom ili uznemireni, veća je verovatnoća da će se pojaviti gastrointestinalni poremećaji - kaže on za Time.

Pomozite crevima da bolje rade

Saveti dr Džonsona za dobro probavno zdravlje:

Dobra hidriranost

Konzumirati zdravu ishranu bogatu hranom biljnog porekla poput voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semenki, i nemasne proteine

Izbegavati slatku, visoko prerađenu hranu.

Vlakna pomažu dobrim bakterijama da cvetaju u crevima što doprinosi zdravlju crevnog mikrobioma, zajednice bakterija i drugih mikroba koji prirodno žive u crevima

Dovoljno spavaje

Redovno vežbanje - što se više pomera telo, više se pomeraju i creva

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati