Zdravlje

[ Izvor: Index.hr ]

16. 09. 2024. 10:26 0

Želite da izgubite salo sa stomaka? Ovo nikako nemojte piti

Mleko je sastavni deo mnogih dijeta i obezbeđuje esencijalne hranljive materije kao što su kalcijum i proteini. Međutim, sa porastom netolerancije na laktozu i prehrambenih preferencija, biljne alternative mleku kao što su bademovo i sojino mleko postale su sve popularnije. Iako ove biljne opcije mogu pružiti zdravstvene prednosti, neke vrste, posebno one sa dodatkom šećera ili nezdravih masti, mogu doprineti akumulaciji masti na stomaku.

Doktor Ralf Valdo upozorio je na dve vrste mleka koje treba da izbegavamo ako želimo da izgubimo salo na stomaku: pirinčano mleko i sojino mleko.

Pirinčano mleko je prirodno bogato ugljenim hidratima, a mnoge sorte koje se kupuju u prodavnici sadrže dodatne šećere. Visok glikemijski indeks pirinčanog mleka može izazvati skokove u nivou šećera u krvi, što dovodi do povećanog skladištenja masti, posebno u predelu stomaka, piše Index.

Sojino mleko je još jedna popularna opcija na bazi biljaka, ali sadrži jedinjenja koja mogu da poremete hormonsku ravnotežu kod nekih ljudi.

- Pirinčano mleko je bogato šećerima, često sadrži preko 10 grama na 240 mililitara. Ovaj skok šećera u krvi podstiče skladištenje masti u predelu stomaka. Sojino mleko sadrži jedinjenja koja se zovu izoflavoni, koja mogu da poremete hormone i podstiču nakupljanje masti oko struka - kaže doktor za SheFinds.

Obe opcije mogu biti deo uravnotežene ishrane, ali prekomerna konzumacija, posebno zaslađenih varijanti, može doprineti masnoći na stomaku.

Dakle, za one koji traže zdravije alternative, postoje bolje opcije - dr Valdo posebno preporučuje bademovo ili kokosovo mleko bez dodavanja šećera.

- Bolje opcije su nezaslađeno bademovo ili kokosovo mleko. Bademovo mleko obezbeđuje zdrave masti koje zadovoljavaju glad, a kokosovo mleko sadrži trigliceride srednjeg lanca koji mogu da ubrzaju metabolizam. Za gubitak težine, birajte nezaslađene vrste i pazite na veličinu porcija. Ove opcije obezbeđuju hranljive materije bez nezdravo dejstvo drugih biljnih mleka - zaključio je doktor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati