Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

02. 09. 2024. 11:01 0

Namirnice koje treba izbegavati ako imate problema sa nadutošću

Svako se, do nas, bar jednom u životu susreo sa osećajem zategnutosti i preterane punoće u stomaku. Povremeno nadimanje je uobičajena pojava i najčešće se povezuje sa konzumiranjem određenih vrsta namirnica. Takođe je česta i kod žena pre menstruacije.

Međutim, ako patite od hroničnog nadimanja, obavezno potražite medicinsku pomoć. Izbegavanje ove hrane trebalo bi da pomogne u smanjenju nadimanja.

Mlečni proizvodi: Za nadimanje posle čaše mleka ili činije žitarica sa mlekom verovatno je kriva laktoza. Telo ga godinama sve teže prihvata zbog smanjenja udela enzima laktaze, jednog od enzima koji je ključan za varenje laktoze.

Mahunarke: Pasulj, boranija, grašak... Ovo su veoma zdrave namirnice koje sadrže mnogo makronutrijenata i vitamina. Međutim, teže se svare i često izazivaju nadimanje i gasove. Zbog toga ih je poželjno konzumirati u kombinaciji sa integralnim žitaricama.

Kupusnjače: Baš kao i mahunarke, kupusnjače kao što su kupus, kelj i brokoli, mnogima teško padaju za varenje. Za to je odgovorna rafinoza, teško svarljivi šećer koji izaziva gasove u crevima.

Luk: I crveni luk i beli luk mogu izazvati nadimanje jer sadrže fruktozu, koja je teško svarljiva. Simptomi su izraženiji ako ove namirnice konzumirate sveže.

Brza hrana: Većina obroka u restoranima brze hrane puna je natrijuma, što izaziva nadimanje. Ali to je samo jedan od razloga zašto bi trebalo da izbegavate brzu hranu ako želite da održite svoje telo zdravim.

Slana hrana: Zdravi odrasli ne bi trebalo da unose više od 500 miligrama soli dnevno, odnosno jednu četvrtinu kašičice. Previše slane hrane uzrokuje zadržavanje vode u telu i dovodi do nadimanja.

Gazirana pića: Omiljena pića sadrže ugljen-dioksid, što znači da ispijanjem gasove unosite direktno u stomak, a zatim i u creva. Nadimanje će biti izraženije ako uz obrok pijete gazirana pića.

Žvakaća guma: Ako patite od nadimanja, smanjite upotrebu žvakaćih guma jer sadrže dodatne šećerne alkohole koji doprinose tom stanju. Osim toga, žvakanjem gutate i određene količine vazduha i tako ih unosite direktno u probavni sistem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati