Zdravlje
02. 09. 2024. 11:01 0
Namirnice koje treba izbegavati ako imate problema sa nadutošću
Svako se, do nas, bar jednom u životu susreo sa osećajem zategnutosti i preterane punoće u stomaku. Povremeno nadimanje je uobičajena pojava i najčešće se povezuje sa konzumiranjem određenih vrsta namirnica. Takođe je česta i kod žena pre menstruacije.
Međutim, ako patite od hroničnog nadimanja, obavezno potražite medicinsku pomoć. Izbegavanje ove hrane trebalo bi da pomogne u smanjenju nadimanja.
Mlečni proizvodi: Za nadimanje posle čaše mleka ili činije žitarica sa mlekom verovatno je kriva laktoza. Telo ga godinama sve teže prihvata zbog smanjenja udela enzima laktaze, jednog od enzima koji je ključan za varenje laktoze.
Mahunarke: Pasulj, boranija, grašak... Ovo su veoma zdrave namirnice koje sadrže mnogo makronutrijenata i vitamina. Međutim, teže se svare i često izazivaju nadimanje i gasove. Zbog toga ih je poželjno konzumirati u kombinaciji sa integralnim žitaricama.
Kupusnjače: Baš kao i mahunarke, kupusnjače kao što su kupus, kelj i brokoli, mnogima teško padaju za varenje. Za to je odgovorna rafinoza, teško svarljivi šećer koji izaziva gasove u crevima.
Luk: I crveni luk i beli luk mogu izazvati nadimanje jer sadrže fruktozu, koja je teško svarljiva. Simptomi su izraženiji ako ove namirnice konzumirate sveže.
Brza hrana: Većina obroka u restoranima brze hrane puna je natrijuma, što izaziva nadimanje. Ali to je samo jedan od razloga zašto bi trebalo da izbegavate brzu hranu ako želite da održite svoje telo zdravim.
Slana hrana: Zdravi odrasli ne bi trebalo da unose više od 500 miligrama soli dnevno, odnosno jednu četvrtinu kašičice. Previše slane hrane uzrokuje zadržavanje vode u telu i dovodi do nadimanja.
Gazirana pića: Omiljena pića sadrže ugljen-dioksid, što znači da ispijanjem gasove unosite direktno u stomak, a zatim i u creva. Nadimanje će biti izraženije ako uz obrok pijete gazirana pića.
Žvakaća guma: Ako patite od nadimanja, smanjite upotrebu žvakaćih guma jer sadrže dodatne šećerne alkohole koji doprinose tom stanju. Osim toga, žvakanjem gutate i određene količine vazduha i tako ih unosite direktno u probavni sistem.
Komentari 0
ostavi komentar