Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

29. 08. 2024. 13:00 3

Koliko treba da hodate dnevno da biste produžili život

Naučnici naglašavaju da male, ali redovne promene u nivou fizičke aktivnosti mogu imati značajan uticaj na naše zdravlje i dugovečnost. Naučnici su otkrili koliko je dnevno potrebno hodati da biste produžili životni vek za godinu dana. Poznato je da redovna fizička aktivnost značajno smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti kao što su bolesti srca, moždani udar, dijabetes tipa 2 i rak, piše Večernji.hr.

NHS stoga preporučuje da odrasli budu fizički aktivni svaki dan, kombinujući vežbe za izgradnju mišića sa aerobnim vežbama, sa ciljem od 150 minuta nedeljno. Međutim, nova istraživanja pokazuju da čak i hodanje od samo deset minuta dnevno može produžiti život za celu godinu, posebno kod ljudi starijih od 60 godina, piše Dejli mejl.

Studija iz Velike Britanije takođe je otkrila da muškarci imaju više koristi od vežbanja nego žene. Naime, redovno hodanje ženama može produžiti životni vek za skoro 11 meseci, dok muškarcima može dodati čak 16 meseci.

Povećanje trajanja i intenziteta hodanja može dodatno povećati ove brojke, tako da hodanje od 30 minuta dnevno može dodati dodatnih 16 meseci života za žene i skoro dve i po godine za muškarce.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati