Zdravlje
12. 09. 2024. 13:54 0
Ova namirnica može da da bude krivac za rak debelog creva! A jedemo je SVAKI DAN
Novo naučno istraživanje sprovedeno na klinici u Klivlendu otkrilo je da su molekuli hrane koji se nazivaju metaboliti glavni uzrok ranog obika raka debelog creva.
Najveću zabrinutost naučnika izazvali su metaboliti (hemijska supstanca koja nastaje tokom metaboličkih procesa u organizmu) u crvenom i prerađenom mesu. Istraživači tvrde da je najbolji način za prevenciju raka kod mladih zdrava ishrana.
Onkolog Sunil Kamat je objasnio da se iste metode ne mogu primeniti na mlade i stare u lečenju i prevenciji, piše Adiva.hr.
- Ono što je mnogo izvodljivije je dati svima u sistemu jednostavan test za merenje biomarkera koji određuje njihov rizik od raka debelog creva. Tada možemo dati odgovarajuće testove onima koji su najugroženiji - objašnjava on.
Istraživanje su vodili bivši klinički saradnik dr Tejus Džajakrišnan i Nasir Sangvan, šef tima za mikrobno sekvenciranje i analitiku. Oni su izvršili detaljnu analizu podataka pacijenata koji su u programu ranog otkrivanja raka debelog creva.
Pomoć veštačke inteligencije u analizi
Jedna prethodna studija ovog tima identifikovala je razlike u metabolitima koji uzrokuju rani početak oblika raka, dok je druga studija opisala razlike u mikrobiomu creva kod mladih i starih ljudi. Ova istraživanja su postavila temelje za ovo novo istraživanja.
Dr Sangvan i njegov tim razvili su algoritam veštačke inteligencije (AI) za kombinovanje i analizu postojećih skupova podataka iz studija kako bi razjasnili koji su faktori najrelevantniji za buduća istraživanja.
Promena u ishrani je ključ
Iznenađujuće, analiza dr Sangvana je otkrila da razlike u ishrani (kako je utvrđeno analizom metabolita) predstavljaju značajan deo razlika uočenih između mlađih i starijih pacijenata.
- Počeli smo da se fokusiramo na mikrobiom creva kao glavni izvor rizika od raka debelog creva. Već znamo koji metaboliti utiču na njegovo formiranje - rekao je dr Sangvan.
Mlađi pacijenti su u većem riziku zbog unosa crvenog i prerađenog mesa
Ovo otkriće je obradovalo naučnike jer je medicinski lakše identifikovati pacijente brojanjem metabolita u krvi nego sekvenciranjem bakterijske DNK. Mikrobiom u nama može se promeniti nakon izmene ishrane.
Mlađi pacijenti sa rakom debelog creva imali su viši nivo metabolita povezanih sa proizvodnjom i metabolizmom aminokiseline zvane arginin, i sa ciklusom ureje u poređenju sa njihovim starijim vršnjacima.
Ove razlike mogu biti povezane sa dugotrajnim unosom crvenog i prerađenog mesa.
Komentari 0
ostavi komentar