Zdravlje
19. 08. 2024. 08:58 0
Tri namirnice koje smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti
Neurološkinja Almira Gimranova otkrila je tri namirnice koje su delotvorne u prevenciji Alchajmerove bolesti. Oni koji ih redovno jedu, ne boje se ove neizlečive bolesti mozga jer znaju da njihovo konzumiranje smanjuje rizik od demencije za čak 50 posto.
Masna riba
Masna riba (tuna, losos) pomoći će u povećanju mentalne aktivnosti. Sadrži puno omega-3 kiselina koje povoljno deluju na moždane ćelije i smanjuju upalne procese.
Bobičasto voće
Nakon 40. godine preporučljivo je svakodnevno jesti maline, borovnice i drugo bobičasto voće. U tom slučaju verovatnoća razvoja i napredovanja demencije, kao i Alchajmerove bolesti smanjuje se za 50%. Uostalom, borovnice su uključene u MIND dijetu koju je razvila Marta Morris sa Univerziteta Raš u Čikagu.
Orašasti plodovi
Oni koji redovno jedu orašaste plodove ne pate od kognitivnog pada koji se javlja s godinama. Vitamin E, koji sadrže, štiti moždane ćelije od oštećenja.
Komentari 0
ostavi komentar