Zdravlje

Direktno.rs

13. 08. 2024. 18:00 0

Pacijentu radili transplantaciju u BUDNOM STANJU: Kada je video organ - UZVIKNUO

Hari Stekhaus (74) iz Ilinoisa nedavno je dobio novi bubreg, ali je bio budan sve vreme tokom transplantacije, nije osećao bol, a dok je hirurški tim radio svoj posao, on je razgovarao sa njima.

Sve sam video - rekao je Hari Stekhaus iz Ilinoisa.

On je organ dobio 15. jula a kući je pušten 36 sati nakon zahvata od sat vremena u bolnici u Čikagu.

- Danas smo na prekretnici u transplantaciji organa, imamo mogućnost da koristimo tehnologije koje imamo oko nas da nas zaista gurnu u sledeću eru - rekao je Satiš Nadig, direktor Centra za transplantaciju u bolnici u Čikagu za agenciju Frans pres (AFP).

Spinalni anastetik

Tokom ove transplantacije, korišćen je spinalni anestetik za transplantaciju bubrega, sličan onom što se koriti tokom carskog reza.

- Ove godine se navršava 70 godina od prve uspešne transplantacije ljudskog bubrega od živog donora. Sada su rezultati za transplantaciju bubrega fantastični i vreme je da preispitamo paradigme, kojih smo se istorijski držali - rekao je Nadig.

Stekhaus, otac šestoro dece koji je radio kao slikar i dekorater, kaže da se prvi put razboleo u decembru 2019. godine. Imao je simptome slične gripu, koji su se pogoršali do te mere da je jedva mogao da hoda.

Nekoliko meseci kasnije završio je u Hitnoj pomoći, gde je saznao da ne samo da ima Kovid 19, već i da mu je jedan bubreg otkazao, a drugi je funkcionisao sa samo dva procenta, piše Science Alert

On se pomirio sa činjenicom da ide na dijalizu tri puta nedeljno, ali pošto je stanje počelo da mu se pogoršava, ćerka mu je sugerisala da razmisli o transplantaciji, i ponudila mu se da mu bude donor.

Ništa nije osetio

Nakon sastanka sa Nadigom i saznanja o ubrzanoj operaciji bez opšte anestezije tokom transplantacije bubrega, odlučio je da nastavi sa procedurom.

Verovali ili ne, nisam ništa osetio, bilo je neverovatno - rekao je Stekhaus za AFP.

Tokom operacije razgovarao je sa medicinskim timom, a kada mu je lekar ponudio da mu pokaže bubreg donora, nije oklevao.

Čoveče, nisam mislio da je bubreg toliki! - uzviknuo je.

On se odlično oporavio, šeta, kosi travu i priprema svoj čamac za ribolov.

Kristofer Sonendej, direktor Centra za transplantaciju na Univerzitetu u Mičigenu, pohvalio je tim za ovu važnu inovaciju.

Pokazalo se da ograničavanje izlaganja opštoj anesteziji ubrzava oporavak u svim hirurgijama, a siguran sam da se korist može ostvariti i kod transplantacije bubrega“, rekao je on za AFP.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati