Zdravlje

Direktno.rs

22. 07. 2024. 09:09 1

Koje banane su zdravije - zelene ili zrele?

Nema sumnje da su banane zdravo voće kada se jedu umereno. Bogate su ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, vitaminima C i B6, kalijumom, magnezijumom i antioksidansima.

Iako ih nije preporučljivo jesti za doručak jer će brzo izazvati umor i glad, odličan su obrok koji možemo jesti pre treninga. Ako se pitate koje banane odabrati - zelene ili zrele, nutricionista Pavel Isanbaev ima nekoliko saveta, piše Index.

- Zrele banane su slađe i mekše teksture od nezrelih, što ih čini lakšima za varenje za ljude sa osetljivom varenjem. Zrelo voće sadrži više antioksidanata, što pozitivno utiče na zaštitu organizma od starenja i stresa - rekao je Isanbaev.

Zelene, ili nezrele, banane sadrže otporniji skrob koji ima lekovito dejstvo na creva i mikrofloru. Takođe snižava nivo holesterola, poboljšava osetljivost na insulin i pomaže u smanjenju rizika od raka creva.

- Zelene banane sadrže manje šećera i pogodne su za osobe sa visokim nivoom glukoze u krvi i dijabetesom. Nezrelo voće ima probiotička svojstva, što poboljšava stanje crevnog mikrobioma - dodaje nutricionista.

Imajte na umu da jedna banana sadrži oko 15 grama šećera. Ako imate visok šećer, izaberite nezrelo voće.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati