Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

01. 07. 2024. 15:53 0

Otkrivena veza gubitka pamćenja i depresije

Depresija može da doprinese gubitku pamćenja i obrnuto, prema istraživačima koji su proučavali oko 8.200 Britanaca tokom dve decenije.

Tim je otkrio da je "linearna promena simptoma depresije" doprinela ubrzanom gubitku pamćenja među studijskom grupom, koju su činili ljudi stariji od 50 godina, sa prosečnom starošću od 64 godine.

Ali nije samo depresija ono što utiče na pamćenje, čini se obrnuto, navode istraživači u radu koji je objavilo Američko medicinsko udruženje.

- Brža promena pamćenja je takođe recipročno povezana sa bržom promenom simptoma depresije tokom vremena - navodi britansko-američki tim naučnika i lekara sa Univerzitetskog koledža u Londonu, Medicinskog centra Univerziteta u Ročesteru i Medicinske škole u ​​Brajtonu i Saseksu.

Kako se navodi, "psihološko raspoloženje i performanse pamćenja su fundamentalno povezani", objasnili su istraživači, napominjući da, iako je kognitivna disfunkcija ranije bila povezana sa depresijom, "pravac ove asocijacije" nije bio jasan.

Učesnici su anketirani svake druge godine između 2002. i 2019, koristeći mere kao što su testovi pamćenja i verbalne tečnosti, kao i format za procenu simptoma depresije koji je obezbedio Centar za epidemiološke studije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati