Zdravlje

Direktno.rs

19. 06. 2024. 19:01 0

Šta se dešava ako ne peremo kosu nedelju dana? Stručnjak konačno dao odgovor

Saveti o pranju kose su veoma različiti – od svakodnevnog pranja do što ređeg pranja da se ne bi mastila. Svako za sebe zna šta mu najviše odgovara.

Većina nas pere kosu jednom ili dva puta nedeljno, ali šta ako je interval između pranja duži? Odgovore na ove nedoumice izneo je kozmetolog i predstavnik Američkog kozmetološkog udruženja, dr Stiven Lajn.

On navodi da nepranje kose duže od nedelju dana može biti i dobro i loše u zavisnosti od stanja vlasišta i kose, i ističe da ćete primetiti sledeće stvari:

- Ono što ćete prvo primetiti je povećana količina ulja na kosi, jer je koža glave imala priliku, odnosno vreme, da proizvodi ova prirodna ulja. Oni mogu da neguju kosu i obezbede joj vlagu, pa će izgledati sjajnije i zdravije - kaže on.

Kao rezultat toga, primetićete neke promene u teksturi vaše kose – što može biti blagoslov ili prokletstvo – u zavisnosti od vašeg tipa kose.

Zavisi kakvi kosu imate

Ako imate talasastu kosu, preskakanje pranja može pomoći jer će ojačati prirodnu teksturu kose. Ali ako imate masnu kožu glave i kosu, nakupljanje ulja može samo pogoršati stvari, čineći da vaša kosa izgleda masnije.

Kosa može da puca iz više razloga, zbog lošeg tretmana, ishrane, stresa, ali i zdravstvenih problema. 

Dr. Linija navodi da često pranje kose može biti dodatni razlog.

- Ako dugo ne perete kosu, na njoj, kao i na koži glave, nakupiće se ulja, prljavština i mrtva koža. To može dovesti do iritacije kože glave, koja će svrbeti i ljuštiti se - kaže doktor.

Dodaje da može doći do prekomernog razmnožavanja bakterija ili gljivica ako je skalp vlažan i na njemu postoje ostaci mrtvih ćelija kože, što može izazvati infekcije i neprijatan miris. Čak i gubitak kose može biti rezultat retkog pranja, piše Ordinacija.vecernji.hr

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati