Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

28. 05. 2024. 12:08 4

Šta vam se dešava sa telom ako pojedete više od 20 trešanja dnevno

Trešnje su dobar izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka, ali da li je dobro jesti više od 20 trešanja dnevno?

Dobro je poznato da, kada jedemo trešnje, nikako ne možemo da ostanemo samo na nekoliko komada, ali stručnjaci upozoravaju da ne treba preterivati i jesti previše trešanja odjednom jer mogu delovati kao laksativ i izazvati loše varenje.

Iz tog razloga, najbolje je da se držite preporučene dnevne doze od oko 150 grama, što odgovara količini od oko 20 trešanja.

Trešnje sadrže dijetetska vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) i neke proteine i ugljene hidrate.

Crvenu boju trešnji daju antocijanini i druge fenolne supstance sa antioksidativnim dejstvom. Pored toga, antocijanini imaju analgetičke i antiinflamatorne efekte.

Antocijanini i proantocijanidini iz trešanja pomažu u suzbijanju simptoma astme i alergije, stimulišu proizvodnju kolagena i ublažavaju upalu mišića i grčeve mišića, pa se sok od trešnje pokazao veoma korisnim za sportiste, koji mogu da ublaže bolove u mišićima nakon trčanja i drugih intenzivnih aktivnosti.

Trešnje sadrže levulozu, šećer niskog glikemijskog indeksa koji naše telo polako apsorbuje, zbog čega je ovo voće veoma pogodno za dijabetičare. Osim za jelo, možete ih koristiti i za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvežavajućih kolača.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati