Zdravlje

[ Izvor: 24sata.hr ]

18. 05. 2024. 10:48 0

Čuvarkuću svako treba da ima: Ovako pomaže zdravlju

Domaća skromna biljka čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, samo je njeno delovanje nešto blaže. Ova biljka nije zahtevna za uzgajanje, a vrlo je lekovita.

Čuvarkuća će se brzo razmnožiti na suvim mestima, čak i na krovovima. Ona je jedna od najstarijih lekovitih biljaka. Njeni listovi sadrže sluzavi sok koji ima lekovito, umirujuće i rashlađujuće dejstvo na kožu. Deluje slično kao aloe vera, ali nešto slabije. Sveže isceđeni sok iz listova još od antičkih vremena se koristi protiv problema s kožom. Osim sluzi, listovi čuvarkuće sadrže jabučnu i mravlju kiselinu, mineralne materije, šećer i vitamin C.

Poreklo ove zimzelene biljke je nepoznato, mada se smatra da potiče iz Meksika. Odlično se odomaćila u našim krajevima, pa obilno raste u pukotinama stena, po zidovima i krovovima na sunčanim mestima. Ova otporna biljka može da podnese temperaturu i do 60 stepeni. Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) od davnina se sadila na krovovima jer se smatralo da štiti od groma.

Povremeno, sredinom leta iz rozete izraste uspravna, do 40 cm visoka cvetna stabljika sa zvezdolikim cvetićima na vrhu. To je znak da se životni ciklus biljke približio kraju - nakon cvatnje rozeta iz koje je iznikao cvet propada, ali zato čuvarkuća stvara male rozete koje razvijaju korenje i postaju odvojene biljke.

Listovi se beru po potrebi tokom cele godine i za lečenje se uvek koriste sveži. Budući da su prijatnog, kiselkasto slankastog ukusa, sitno narezani sveži listovi mogu se dodavati zelenim salatama, piše 24sata.

Čuvarkuća je ponajpre poznata kao lekovita biljka koja pomaže protiv opekotina, bolova u uhu i kožnih tegoba, a može se piti i kao čaj.

Tinktura protiv čira na želucu

Sveže listove čuvarkuće treba očistiti, razrezati, izmeriti i preliti jednakom količinom 70-postotnog alkohola ili dobre domaće rakije. Kod čireva ili nakon operacije želuca tri puta na dan uzima se po 15-20 kapi rastvorenih u pola čaše vode. Kod uboda insekata tinkturom možete namazati mesta koja bole ili svrbe.

Čaj kod upale grla i desni

Prelijte 3-4 sveža lista čuvarkuće šoljicom hladne vode, pustite da provri i odmah sklonite s vatre. Pokriveno ostavite da odstoji 5 minuta i procedite. Uzimajte svakih sat vremena po 1 kašiku čaja kod mučnine, upale sluznice usta, upale desni i gnojne angine. Kod kožnih tegoba čaj se može koristiti kao oblog ili kupka.

Ulje za kožu

Sameljite i iseckajte sedam svežih listova čuvarkuće i iscedite sok. Pomešajte s jednakom količinom bademovog ulja. Kod upale spoljašnjeg uha nekoliko puta na dan u uho nakapajte 5 kapi uljne mešavine i uho zatvorite vatom. Ulje se može koristiti i za mazanje kod kožnih tegoba.

Prirodni afrodizijak

Prelijte 7 svežih listova čuvarkuće s 2-3 decilitra kozjeg mleka, lagano kuvajte dok ne omekšaju i pojedite sa 2-3 kuvana jaja. Uzimajte tri dana zaredom. Ovaj recept Hildegard von Bingen preporučuje se protiv nedostatka polne želje kod muškaraca.

Sirup za jačanje organizma

Uberite 100 grama svežih listova čuvarkuće, sameljite ih, pomešajte sa šećerom i ostavite da odstoji nekoliko sati na toplom mestu dok se šećer ne rastopi. Dodajte 100 grama meda i kremasto umešajte. Sirup ulijte u teglu i zatvoreno čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Uzimajte dva puta na dan po kašičicu sirupa, ujutro na prazan želudac i uveče pre spavanja. Ovaj sirup čisti krv, jača organizam i pomaže kod srčanih smetnji.

Sveži list

Koristi se za lečenje ogrebotina i manjih rana, a posebno rana koje sporo zarastaju. Pomaže protiv bubuljica, akni, osipa, upale i crvenila kože, čireva, herpesa, sunčanih pega, otoka, uboda i ugriza insekata, bradavica, žuljeva i kurjih očiju. Najčešći i najjednostavniji način njihove primene je da se list razreže i stavi pravo na ranu ili obolelu kožu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati