Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

19. 03. 2024. 11:43 3

Ovo su simptomi tromboembolije

Vest da je beloruski hokejaš Konstantin Kolcov iznenada preminuo u 43. godini dok je pratio svoju devojku, slavnu teniserku Arinu Sabalenku, tokom turnira u Majamiju, šokirala je javnost.

Naime, vest je zvanično potvrdio hokejaški klub Salavat Julajev, dok su se sada pojavile nezvanične informacije i o uzroku smrti poznatog beloruskog sportiste.

Prema pisanju beloruskih medija, u pitanju je tromboembolija pluća. Preciznije, jedan "krvni ugrušak" se odvojio i putovao kroz krvotok, napravivši štetu organima Koltsova i nažalost nije mu bilo spasa.

Šta je tromboembolija pluća i koju su najvažniji simptomi

Tromboembolija pluća se teško prepoznaje zbog toga što simptomi veoma variraju u zavisnosti od brojnih faktora: obima zahvaćenosti krvnih sudova (masivnosti embolije), veličine tromba, kao i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, posebno ako on već ima neku od kardiovaskularnih ili drugih bolesti koje mogu da prikrivaju emboliju.

Široka lepeza njenog ispoljavanja obuhvata i asimptomatske oblike u kojima se otkriva slučajno, kao i najteže forme u kojima je prva manifestacija naprasna smrt.

U težim slučajevima, najčešći simptomi plućne tromboembolije su:

nedostatak vazduha (otežano disanje, "gušenje")
bol u grudima, bilo da je pleuralni (s pojačanjem pri udisaju) ili retrosternalni (iza grudne kosti)
sinkopa (prolazni gubitak svesti)
kašalj (posebno ako je praćen krvavim ispljuvkom)

Ukoliko uz ove simptome ima i spoljnih znakova duboke venske tromboze - otok ili crvenilo nogu, "zapaljen" krvni sud - verovatnoća da je reč o tromboemboliji pluća raste.

Faktori koji utiču na razvoj bolesti

Etiološki, prema takozvanoj Virhovljevoj trijadi, u predispoziciji za nastanak tromba učestvuju tri faktora:

pojačana koaguabilnost krvi
venska staza (usporen protok krvi)
oštećenja endotela (unutrašnjeg zida) vena.
Prirodni sistem koagulacije krvi podrazumeva ravnotežu koagulacionih i antikoagulacionih sila, kao i interakciju koagulacionog i fibrinolitičkog delovanja (prirodne trombolitičke aktivnosti), što sve zajedno, u normalnim okolnostima, sprečava zgrušavanje krvi, odnosno iskrvarenje pri manjim povredama.

Rizik za stvaranje tromba nastaje onda kad, u tom složenom sistemu, dođe do neravnoteže u korist veće koaguabilnosti, što je slučaj kod trombofilija (genetske bolesti), postojanja malignih bolesti (gde sam tumor luči prokoagulantne materije), bolesti srca, ali i kod žena u trudnoći, pri uzimanju oralnih kontraceptiva, kod primene hormonske supstitucije u menopauzi...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati