Zdravlje

07. 11. 2023. 14:47 0

Kako magnezijum utiče na organizam i koliko dnevno?

Magnezijum je esencijalni mineral koji igra vitalnu ulogu u brojnim fiziološkim funkcijama u ljudskom telu. Uključen je u više od 300 enzimskih reakcija, doprinoseći različitim aspektima zdravlja, od održavanja jakih kostiju do podržavanja funkcije srca, pa čak i uticaja na raspoloženje i mentalno blagostanje.

Ljudskom telu je potrebno 360 do 410 mg magnezijuma dnevno, a evo kako ovaj mineral doprinosi našem zdravlju.

1. Metaboliše važne hranljive materije

Magnezijum je kofaktor u enzimskim reakcijama odgovornim za metabolizam hranljivih materija, uključujući ugljene hidrate, proteine i masti. Pomaže u pretvaranju hrane u energiju i pomaže telu da efikasno koristi primljene kalorije.

Primarni izvor energije u telu, adenozin trifosfat (ATP), zahteva magnezijum za njegovu sintezu. Bez adekvatne količine magnezijuma, proizvodnja energije može biti ugrožena, što dovodi do umora i smanjene fizičke performanse, piše Times of India.

2. Održava zdravlje kostiju

Magnezijum je neophodan za održavanje jakih i zdravih kostiju. Deluje u kombinaciji sa kalcijumom i vitaminom D za promovisanje mineralizacije i strukture kostiju.

Nedostatak magnezijuma može dovesti do slabljenja kostiju i povećanog rizika od osteoporoze.

3. Održava srce zdravim

Magnezijum igra ključnu ulogu u zdravlju srca. Pomaže u regulisanju krvnog pritiska jer utiče na širenje i sužavanje krvnih sudova. Adekvatan nivo magnezijuma povezan je sa smanjenim rizikom od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.

4. Pomaže u kontrakciji i opuštanju mišića

Mišići, uključujući srce, oslanjaju se na magnezijum da bi pravilno funkcionisao. Neophodan je za kontrakcije mišića i opuštanje. Nedostatak može dovesti do grčeva u mišićima, slabosti i nepravilnog srčanog ritma.

5. Pomaže u funkciji nerava

Magnezijum je uključen u prenos signala između nervnih ćelija i mišića. Pomaže u regulisanju neurotransmitera i ključan je za celokupnu funkciju nervnog sistema.

Nizak nivo magnezijuma može dovesti do simptoma kao što su peckanje, utrnulost i grčevi u mišićima.

6. Magnezijum pomaže u stvaranju proteina

Magnezijum igra ključnu ulogu u stvaranju proteina, koji je neophodan za rast, popravku i održavanje tkiva u telu. Posebno je ključna za sintezu DNK i RNK.

7. Jača imuni sistem

Adekvatni nivoi magnezijuma su povezani sa dobrim funkcionisanjem imunološkog sistema. Može pomoći telu da se odbrani od infekcija i bolesti.

8. Metaboliše glukozu

Magnezijum utiče na oslobađanje insulina i unos glukoze u ćelije. On igra ulogu u metabolizmu glukoze i pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Nizak nivo magnezijuma je povezan sa rezistencijom na insulin, što može povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

​9. Poboljšava raspoloženje

Sve je više dokaza da magnezijum može uticati na mentalno zdravlje i regulaciju raspoloženja. On je uključen u proizvodnju neurotransmitera kao što je serotonin i može igrati ulogu u stanjima kao što su depresija i anksioznost.

Neka istraživanja pokazuju da suplementacija magnezijuma može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije.

10. Nedostatak magnezijuma utiče na organizam na nekoliko načina

Uprkos njegovom značaju, nedostatak magnezijuma nije neuobičajen, a mnogi ljudi ne unose adekvatne količine ovog minerala u ishrani.

Faktori kao što su loš izbor u ishrani, određena medicinska stanja, lekovi i prekomerni unos alkohola mogu doprineti nedostatku magnezijuma. Simptomi nedostatka magnezijuma mogu biti različiti i mogu uključivati grčeve u mišićima, slabost mišića, umor, mučninu, gubitak apetita, abnormalne srčane ritmove i utrnulost ili peckanje.

Ozbiljni nedostatak magnezijuma može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući napade i abnormalne srčane ritmove, piše n1info.hr.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati