Zdravlje
19. 06. 2025. 19:05 0
Namirnica koju Srbi VOLE je moćan izvor magnezijuma - jedite je što više
Magnezijum je višestruko koristan mineral, a nutricionistkinja Isiar Digon je otkrila da je spanać posebno dobar izvor.
Magnezijum je mineral o kom se trenutno puno govori. Ne samo da pomaže u smanjenju upala, poboljšava san i čak popravlja DNK, već i učestvuje u mnogim drugim fiziološkim procesima u telu, kako tvrdi nutricionistkinja Isiar Digon.
Iako možete da uzimate dodatke magnezijuma, još je bolje konzumirati ishranu bogatu magnezijumom, punu voća i povrća. Jedna namirnica koja je posebno dobar izvor, koju Srbi vole da jedu, a u pitanju je spanać.
Ne samo da je pun magnezijuma, već može da se pripremi na više načina koji ne utiču na nutritivne prednosti ovog minerala.
Zašto su svi tako opsednuti magnezijumom?
Slično kao sa vitaminom D, mnogi od nas imaju manjak magnezijuma. Međutim, potreban nam je jer je uključen u stotine telesnih procesa.
- Održava mišiće i imunološki sistem u dobrom stanju - objašnjava nam Digon, napominjući da takođe može smanjiti umor i iscrpljenost.
Isabel Vinja Bas, lekarka specijalista endokrinologije i ishrane u kompaniji za dodatke ishrani IVB Wellness Lab objašnjava:
- Magnezijum je drugi najzastupljeniji mineral unutar svake naše ćelije. Potreban je za više od 300 metaboličkih reakcija, od kojih su dve najvažnije pravilna kontrakcija i opuštanje mišića (uključujući krvne žile i srce) i optimalna funkcija nerava - rekla je ona.
Međutim, studije potvrđuju da mnogi od nas imaju manjak magnezijuma, sa uobičajenim simptomima koji uključuju težinu u mišićima, nesanicu i umor.
Magnezijum u spanaću
Spanać je proverena supernamirnica sa razlogom, ima malo kalorija, ali je bogat antioksidansima koji štite jetru, debelo crevo i oči, a spanać takođe podstiče probavno zdravlje zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.
Takođe pomaže u stimulisanju funkcije creva i može pomoći u prirodnim procesima detoksikacije tela. Sa 24 mg magnezijuma po šoljici sirovog spanaća, konzumiranje ovog povrća je dvostruko korisno za održavanje svega u dobrom stanju.
Da li je bolje jesti spanać sirov ili kuvan?
Lisnato zeleno povrće poput spanaća može se jesti sirovo ili kuvano jer zagrevanje ne uništava magnezijum. Kada se spanać kuva, sadržaj magnezijuma se povećava.
- Iako kuvano povrće gubi određenu količinu vitamina topivih u vodi, sposobnost tela da apsorbuje minerale poput magnezijuma, gvožđa i kalcijuma zapravo se povećava nakon kuvanja, jer molekularna struktura postaje biološki dostupnija - rekla je nutricionistkinja Digon.
Preporučuje jedenje kuvanog spanaća uveče kako bi se poboljšala probava, apsorpcija i noćni san, prenosi Vogue.
Komentari 0
ostavi komentar