Zdravlje

Direktno.rs

19. 06. 2025. 19:05 0

Namirnica koju Srbi VOLE je moćan izvor magnezijuma - jedite je što više

Magnezijum je višestruko koristan mineral, a nutricionistkinja Isiar Digon je otkrila da je spanać posebno dobar izvor.

Magnezijum je mineral o kom se trenutno puno govori. Ne samo da pomaže u smanjenju upala, poboljšava san i čak popravlja DNK, već i učestvuje u mnogim drugim fiziološkim procesima u telu, kako tvrdi nutricionistkinja Isiar Digon.

Iako možete da uzimate dodatke magnezijuma, još je bolje konzumirati ishranu bogatu magnezijumom, punu voća i povrća. Jedna namirnica koja je posebno dobar izvor, koju Srbi vole da jedu, a u pitanju je spanać.

Ne samo da je pun magnezijuma, već može da se pripremi na više načina koji ne utiču na nutritivne prednosti ovog minerala.

Zašto su svi tako opsednuti magnezijumom?

Slično kao sa vitaminom D, mnogi od nas imaju manjak magnezijuma. Međutim, potreban nam je jer je uključen u stotine telesnih procesa.

- Održava mišiće i imunološki sistem u dobrom stanju - objašnjava nam Digon, napominjući da takođe može smanjiti umor i iscrpljenost.

Isabel Vinja Bas, lekarka specijalista endokrinologije i ishrane u kompaniji za dodatke ishrani IVB Wellness Lab objašnjava:

- Magnezijum je drugi najzastupljeniji mineral unutar svake naše ćelije. Potreban je za više od 300 metaboličkih reakcija, od kojih su dve najvažnije pravilna kontrakcija i opuštanje mišića (uključujući krvne žile i srce) i optimalna funkcija nerava - rekla je ona.

Međutim, studije potvrđuju da mnogi od nas imaju manjak magnezijuma, sa uobičajenim simptomima koji uključuju težinu u mišićima, nesanicu i umor.

Magnezijum u spanaću

Spanać je proverena supernamirnica sa razlogom, ima malo kalorija, ali je bogat antioksidansima koji štite jetru, debelo crevo i oči, a spanać takođe podstiče probavno zdravlje zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.

Takođe pomaže u stimulisanju funkcije creva i može pomoći u prirodnim procesima detoksikacije tela. Sa 24 mg magnezijuma po šoljici sirovog spanaća, konzumiranje ovog povrća je dvostruko korisno za održavanje svega u dobrom stanju.

Da li je bolje jesti spanać sirov ili kuvan?

Lisnato zeleno povrće poput spanaća može se jesti sirovo ili kuvano jer zagrevanje ne uništava magnezijum. Kada se spanać kuva, sadržaj magnezijuma se povećava. 

- Iako kuvano povrće gubi određenu količinu vitamina topivih u vodi, sposobnost tela da apsorbuje minerale poput magnezijuma, gvožđa i kalcijuma zapravo se povećava nakon kuvanja, jer molekularna struktura postaje biološki dostupnija - rekla je nutricionistkinja Digon.

Preporučuje jedenje kuvanog spanaća uveče kako bi se poboljšala probava, apsorpcija i noćni san, prenosi Vogue.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Medijski pluralizam u Srbiji

Zoran Živković [16.06.2025.]




Video dana

Rasterivač magle

Anketa

Da li je blokada u više gradova istovremeno dobra ideja studenata?

Rezultati