Zdravlje
09. 10. 2023. 11:22 1
Šta jesti da se ublaži gorušica, šta izbegavati
Može se reći da je GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) jedno od najprisutnijih hroničnih stanja današnjice, pa je svaka informacija kako hranom poboljšati stanje i umanjiti simptome izuzetno dragocena.
Gorušica ili žgaravica, stručno poznata kao refluks kiseline, kod nekih ljudi se javlja povremeno kada konzumiraju hranu koja im ne odgovara u manjim ili većim količinama. Međutim, simptome kakvi su pečenje iza grudne kosti, nadimanje i podrigivanje oseća petina svetske populacije.
Kako nastaje gorušica i zašto se kiselina vraća nazad kroz jednjak
U normalnim okolnostima, kada nemamo problem, sfinkter jednjaka propušta hranu u želudac, a zatim se zatvara da bi se sprečilo (blokiralo) vraćanje hrane nazad, u jednjak. Ovaj proces štiti jednjak od vraćanja i negativnog uticaja želudačne kiseline. Međutim, ako se sfinkter opusti, hrana kreće reverzno, unazad, biva gurnuta kroz olabavljeni otvor i izaziva refluks – vraćanje kiseline.– Način ishrane igra glavnu ulogu u kontroli simptoma refluksa kiseline i prva je linija terapije koja se koristi za ljude sa GERB-om – potvrđuje kaže dr Ecta Gupta, gastroenterolog iz Johns Hopkins Hospital.
Gorušica i hrana koja je izaziva
Namirnice za koje je potvđeno da izazivaju gorušicu, prouzrokuju opuštanje sfinktera jednjaka i odlažu proces varenja, ostavljajući hranu duže u želucu, kaže dr Gupta.
Stručnjak kao "najgore" izdvaja sledeće namirnice, pre svega one sa visokim sadržajem masti, soli ili začina kao što su:
pržena hrana
pica
čips i druge prerađene grickalice
čili u prahu
biber (beli, crni, kajenski)
masno meso i prerađevine (slanina, kobasice)
pojedine vrste sira.
Umerenost ključna da se gorušica ne pojača
Evo još nekih namirnica koje mogu izazvati slične probleme:
sosovi na bazi paradajza
agrumi
čokolada
pepermint
gazirana pića.
– Umerenost je ključna jer mnogi ljudi ne žele, a i ne moraju da eliminišu neke grupe namirnica, iako imaju problem. Trebalo bi uložiti napore u izbegavanju problematične hrane kasno uveče pre spavanja. Preporučljivo je jesti više manjih obrokatokom dana, a pre spavanja posebno izbegavati tešku, prženu ili pohovanu hranu i grickalice – savetuje stručnjak.
Hrana koja pomaže u sprečavanju refluksa kiseline
Hrana bogata vlaknima
Ove namirnice čini da se duže osećamo sito i dovoljna nam je manja količina, tako da je kada ih konzumirano manja potreba za prekomernim unosom hrane, što može doprineti gorušici. U ishranu je poželjno uključiti:
cela zrna (ovsena kaša, kus-kus, smeđi pirinač)
korenasto povrće (slatki krompir, šargarepa, cvekla)
zeleno povrće (špargle, brokoli, boranija)
mešane orašaste plodove.
Alkalna hrana (sa višim nivoom pH)
Namirnice sa prirodno višim pH (nivo kiseline) spadaju u grupu alkalnih i mogu pomoći u neutralisanju jakog refluksa. Alkalna hrana uključuje sledeće namirnice:
banane
dinje
karfiol
komorač
lubenica.
Hrana sa visokim sadržajem vode
Konzumiranje hrane koja sadrži dosta vode može doprineti razblažavanju i slabljenju želudačne kiseline. Dobri primeri su:
celer
krastavac
zelena salata
lubenica
supe
biljni čajevi.
Komentari 1
ostavi komentar