Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

16. 09. 2023. 13:52 2

Ambrozija nikad jača: Smeta SVIMA

Koncentracija polena ambrozije i dalje je znatno iznad graničnih vrednosti. Ovih dana i do 11 puta je više je polena u vazduhu. Prema poslednjim podacima Monitoringa za alergeni polen Agencije za zaštitu životne sredine – 7 do 11 puta je veća koncentracija polena ambrozije od dozvoljene, pojedinim danima.

- Statistike i analiza je pokazala da su to najveća prekoračenja, od 28. avgusta, do šestog, sedmog, osmog septembra. Ove godine je sve to poranilo tako da mi za Beograd konkretno, beležimo najveću dnevnu vrednost 20. avgusta - rekla je dr Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Dodala je da ambroziji pogoduje temperatura od 30, 31 stepen, dok smanjuje svoje funkcije na nešto višim temperaturama. Tako se beleže manje vrednosti alergena kada su ekstremne vrućine.

- Kada su pljuskovi veći, mi na uzorcima vidimo da je vazduh opran od zagašenja, od drugih a i od ovog prirodnog zagađivača - kaže Mitrovićeva.

Objašnjava da, prema novim istraživanjima, polenova zrna mogu da pod dejstvom vlage pucaju i da tako lakše prenose svoj materijal, pa se alergične osobe ne osećaju uvek bolje posle kiše.

Šta raditi posle vremena provedenog napolju

- Savet za one alergične je da naročito u prepodnevnim satima ne izlaze u prirodu, a da se po povratku opere kosa i promeni odeća, da se koriste klimatizovane prostorije i naravno – medikamentna terapija - izjavila je Mirjana Mitrović.

"I potpuno zdrave osobe su izložene"

- Moram da napomenem da smo kao društvo dopustili da se ovaj korov jako raširi na našoj teritoriji. Pre ulaska u studio sam proverila podatke i saznala da je Požarevac, na primer, beležio 1.960 polenovih zrna po kubnom metru vazduha. Ako uzmemo u obzir da je granična vrednost 30, jasno je da su čak i potpuno zdrave osobe izložene velikoj količini polena. To je mnogo polena na jednom kubnom metru vazduha u celoj atmosferi, što zaista stvara probleme sa svrabom, sekretom… Polen ambrozije ima čičkastu strukturu koja se pričvršćuje za naše disajne organe i delove pluća, pa ga je teško iskašljati i eliminisati. Pre toga, dolazi do hemijske reakcije sa svim telesnim tečnostima, što stvara najveće probleme - objasnila je Mitrovićeva.

Ambrozija će, naglašava Mitrovićeva, još desetak dana biti prisutna u malo većim vrednostima od graničnih. Biće prisutna do početka novembra ali u znatno manjim koncentracijama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati