Zdravlje

Promo

25. 08. 2023. 14:03 0

Preventivno delujte na rane od dugotrajnog ležanja uz najbolja pomagala

Rane od ležanja koje se stvaraju na delovima tela koji su pod konstantnim pritiskom celokupne težine pacijenta, mogu voditi ka veoma ozbiljnom zdravstvenom stanju, pogotovo ukoliko se ne preduzimaju koraci na vreme.

Ovim problemom pogođene su nepokretne ili slabopokretne osobe koje većinu vremena provode u sedećem ili ležećem položaju. Ukoliko ne mogu samostalno da promene položaj tela na svakih sat vremena, neophodna im je konstantna nega i ručno okretanje koje bi određene delove tela oslobodilo pritiska. Glavni izvor problema je taj što osobe koje su u stalnom ležećem položaju vrše stalni pritisak na mestu gde se telo dodiruje sa dušekom, posteljinom i na tom delu tela cirkulacija je dosta pogoršana.

Vremenom dolazi do mikro oštećenja, a ako se ne deluje na vreme, i do odumiranja dela kože koji je pod pritiskom. Može doći do sve većeg odumiranja tkiva i stvaranje oštećenja koja su podlogu za razvoj bakterija koje pogoršavaju upalu kože. Pomoć u ovakvim stanjima su antidekubitni dušeci, koji mogu biti korišćeni kao prevencija, ali i kao najbolji način za tretiranje već nastalog dekubitisa. Jedinstven način rada je i razlog zbog koga su antidekubitni dušeci rado korišćeni među svim pacijentima koji imaju određena zdravstvena stanja koja zahtevaju stalan boravak u krevetu.

Kako rade antidekubitni dušeci?

Rad antidekubitnih dušeka je specifičan i svodi se na punjenje i pražnjenje parnih i neparnih redova komora. Dok su parni redovi komora prazni - neparni su su puni, a nakon otprilike šest minuta dolazi do obrnutog procesa redovi koji su prethodno bili prazni se pune vazduhom dok se drugi redovi prazne. Ceo proces obavlja se u potpunosti neprimetno, tako da pacijent i ne oseća da dolazi do ovih promena u komorama.

Za rad antidekubitnog dušeka zadužen je kompresor koji je i glavni deo ovog procesa i koji je zaslužan za punjenje i pražnjenje komora. Antidekubitni dušek može se razlikovati po tipovima i bira se uglavnom na osnovu težine pacijenta. Dušeci su veoma laki za održavanje i izrađeni su od posebnih materijala koji će pacijentu predstaviti savršenu udobnu potporu za odmor. Njegova upotreba preporučuje se svim pacijentima koji ne mogu samostalno promeniti položaj u toku ležanja, kojima je potrebna konstantna nega i pomoć oko okretanja. Oni pružaju pacijentu određenu dozu samostalnosti i poboljšavaju njihov kvalitet života.

Najbolji izbor antidekubitnih dušeka sa kompresorom vrhunskog kvaliteta, za lečenje dekubitnih rana ili prevenciju od istih, po najpovoljnijim cenama možete pronaći na linku - antidekubitni dušek. Pored toga što se preporučuju pacijentima kojima su se javili prvi simptomi dekubitisa, savršeni su i kao prevencija koja će sprečiti nastanak i napredovanje oštećenja koja se mogu javiti. Iako je ponuda antidekubitnih dušeka velika, trebalo bi obratiti pažnju oko kvaliteta materijala od koga je izrađen.

Kome su namenjeni antidekubitni dušeci?

Antidekubitni dušeci sprečavaju nastanak dekubitnih rana koje se najčešće javljaju na mestima koja su pod stalnim pritiskom u ležećem položaju poput potiljka, leđa, karlice, petama i laktovima. Neophodni su osobama sa invaliditetom, pacijentima nakon hiruške intervencije, nakon preloma kuka, butne kosti ili karlice, osobama koje se oporavljaju od saobraćajne nezgode. Takođe, preporučuje se i pacijentima koji duže od sat vremena ne mogu samostalno promeniti položaj tela i onim osobama kod kojih su se već javile rane na određenim delovima tela.

Ulaganje u antidekubitni dušek je ulaganje u zdravlje, posedovanje ovog jedinstvenog medicinskog pomagala dosta će olakšati život i zdravstveno stanje svih onih kojima je neophodna celodnevna nega. Svaki dušek dolazi zajedno sa kompresorom i ostalom opremom koja je neophodna za njegovo funkcionisanje, ali nisu svi antidekubitni dušeci isti, postoje određene karakteristike na koje morate voditi računa pri kupovini.

Budući da postoje razlike između modela antidekubitnih dušeka pre naručivanja trebalo bi da se posavetujete sa stručnim licima koji tip dušeka bi bio idealan za vas. Neki modeli koriste se isključivo u preventivne svrhe, a neki u već razvijenim fazama dekubitisa. Zato se pre konačne kupovine obavezno posavetujte oko toga koji bi vaš konačni izbor trebalo da bude.

Zaštitite svoje telo i sprečite stvaranje bolnih rana koje će dodatno narušiti vaše zdravlje. Izaberite dušek koji je veoma lak za korišćenje, a koji će sigurno poboljšati vaše trenutno zdravstveno stanje. Vaše telo će se pomoću ove jedinstvene naprave lakše izboriti sa nastalom situacijom budući da antidekubitni dušeci imaju širok spisak benefita, od kvalitetnijeg načina života i određene doze samostalnosti do poboljšanja celokupnog zdravlja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati