Zdravlje

Direktno.rs

27. 04. 2023. 06:47 0

Kako nam pomaže vitamin C i šta donosi organizmu?

Šta vitamin C zapravo radi našem telu, objašnjava dijetetičarka Devon Peart iz Cleveland Clinic.

1. Bori se protiv oštećenja ćelija i bolesti

Vitamin C je antioksidant, prirodna hemikalija koja se nalazi u određenim namirnicama. Kao antioksidant, smatra se nevidljivim superherojem u telu čiji je glavni zadatak je da nas zaštiti od slobodnih radikala ili nestabilnih molekula koji mogu da oštetite ćelije, izazovu oksidativni stres, povećaju znake starenja.

– Nagomilavanje slobodnih radikala ima veze sa rizikom od bolesti poput raka, srčanih bolesti i artritisa. Konzumiranje hrane bogate antioksidansima, poput onih bogatih vitaminom C, može da pomogne u zaštiti tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima – navodi Peart.

2. Štiti oči

Vitamin C štiti vid. Smatra se da ovaj antioksidans pomaže u odbrani od katarakte (zamućenja sočiva oka) i usporava napredovanje makularne degeneracije, koja se javlja kako starimo, inače stanja koje uzrokuje da ljudi izgube centralni vid. Studije su pokazale različite rezultate, ali se zna da vitamin C deluje kao antioksidans za ćelije u retini i makularnom predelu oka.

3. Poboljšava apsorpciju gvožđa

Neke biljne namirnice, kao što su pasulj i spanać, sadrže gvožđe (vrstu koja se zove ne-hem gvožđe), ali takođe imaju svojstva koja našem telu otežavaju pristup toj vrsti gvožđa.

– Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem vitamina C, u istom obroku sa biljnom hranom bogatom gvožđem povećava bioraspoloživost gvožđa, što znači da ga više apsorbujete – objašnjava dijetetičarka Devon Peart. Recimo da napravite salatu od spanaća sa jagodama na vrhu.

– Spanać ima ne-hem gvožđe, dok su jagode bogate vitaminom C. Obe namirnice su zdrave same po sebi, ali kada ih jedete zajedno, vitamin C u jagodama pomaže našem telu da apsorbuje više gvožđa iz spanaća nego da ga samog jedemo – daje primer dijetetičarka Peart.

4. Pomaže kod zarastanja rana

Vitamin C podstiče rast kolagena, koji je važan deo procesa regeneracije tela. Kolagen je protein koji održava našu kožu mladom, podseća Devon Peart. To je jedan od ključeva za pravilno zarastanje rana – posekotine, ogrebotine i hirurške rezove. I pokazalo se da kod ljudi, koji ne unose dovoljno vitamina C, rane zarastaju sporije od onih koji dobijaju preporučenu količinu.
5. Održava kožu zdravom

Kada se govori o vitaminu C uvek se prvo misli na onaj koji potiče iz hrane. Ali, treba napomenuti da kreme i serumi napravljeni sa vitaminom C mogu da imaju mnogo dobrobiti za kožu, posebno ožu lica. Kozmetički proizvodi, koji sadrže vitamin C, usporavaju znakove starenja, smanjuju tamne podočnjake i čak pojačavaju efekte kreme za sunčanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati