Zdravlje

Direktno.rs

21. 04. 2023. 09:00 1

Šta je to APITERAPIJA?

Postoji mogućnost direktnog inhaliranja vazduhom iz košnice putem aparata ili boravkom u apikomori.

Apiterapija je vid tretiranja određenih zdravstvenih problema uz pomoć proizvoda koji potiču od pčela.

Brojne in vitro i in vivo studije, kao i klinička ispitivanja su pokazala, po rečima pulmologa, alergologa i apiterapeuta Zorice Plavšić, da su pčelinji proizvodi funkcionalna hrana za održavanje ravnoteže u našem telu - homeostaze, dodatak u lečenju različitih bolesti i toku rehabilitacije.

Kod prevencije i lečenja akutnih i hroničnih oboljenja organa za disanje, kaže Plavšićeva, pozitivni efekat apiterapije se najbrže ispoljava.

Takođe, dobre rezultate ima u tretiranju inficiranih rana, hroničnog pušačkog bronhitisa, problema sa reumom.

- U okviru apiterapije koristi se devet pčelinjih proizvoda. To su med, propolis, matični mleč, pčelinji polen, pčelinji hleb-perga, pčelinji vosak, pčelinji otrov i vazduh iz aktivnih košnica i takozvani trutov med. Sve što smo sad pobrojali ima određena svojstva koje je nemoguće industrijski stvoriti - kaže dr sc.med. Zorica Plavšić za Glossy.

Od svih pobrojanih pčelinjih proizvoda posebno interesantno i neobično zvuči lečenje vazduhom iz košnice. On deluje jako dobro na naše bronhije.

- U vazduhu iz aktivne košnice izolovano je 56 bioaktivnih supstanci. Zato je inhalacija aerosola prijatnog mirisa veoma lekovita pre svega za disajne puteve. Kada su disajni putevi „sterilisani“ i oslobođeni sekreta, kolićina kiseonika koja može da dospe u cirkulaciju je veća i sve ćelije u telu bolje funkcionišu ili se oporavljaju. Zato je inhalacija ovog aerosola tako blagotvorna - objašnjava Zorica Plavšić.

Pacijenti ovaj tretman mogu dobiti na dva različita načina.

- Postoji mogućnost inhaliranja direktno preko aparata za inhalaciju sa maskom ili samo boravkom u apikomori. Boravak u apikomori uz igru ili vežbe disanja veoma pozitivno utiče na decu koja su sklona respiratornim infekcijama - navodi dr Plavšić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati