Zdravlje

Direktno.rs

27. 03. 2023. 08:59 1

Smrznute jagode i delotvornost na zdravlje

Stručnjaci naglašavaju da ako se čuvaju na sobnoj temperaturi, sveže voće ili povrće počinje da gubi vitamin C brzo nakon berbe

Jagode su niskokalorično voće, sa niskim glikemijskim indeksom, jer jedna šolja narezanih jagoda ima samo oko 50 kalorija, što ih čini dobrim izborom za osobe koje žele da kontrolišu ili smanje nivo šećera u krvi. Sveže jagode takođe odličan izvor vitamina C i flavonoida, koji imaju snažna antioksidativna svojstva. Ali, da li su zamrznute jagode hranljive i zdrave kao i sveže jagode?
Jagode su bogate vitaminom C


Dok sveže jagode sadrže male količine širokog spektra vitamina, one se izdvajaju kao izuzetno dobar izvor samo jednog vitamina – vitamina C. Jagoda prosečne veličine obezbeđuje neverovatnih 7,1 miligrama vitamina C, količinu koja odgovara oko 12 procenata dnevne vrednosti za ovaj važan nutrijent. Stručnjaci napominju da ako se čuvaju na sobnoj temperaturi, sveži proizvodi počinju da gube vitamin C brzo nakon berbe. Čuvanje proizvoda u frižideru može da uspori ovaj proces, ali ne može da ga zaustavi. Smrzavanje, odnosno čuvanje u zamrzivaču, nasuprot tome, pokazalo se vrlo efikasnim u očuvanju sadržaja vitamina C u svežim proizvodima.

Blanširanje pre zamrzavanja uništava vitamin C

Takođe, ne treba zaboraviti da blanširanje voća ili povrća pre zamrzavanja uništava vitamin C. Za razliku od mnogih drugih namirnica, jagode se ne blanširaju pre zamrzavanja. To znači da pod uslovom da su zamrznute kad su najsvežije, smrznute jagode predstavljaju odličan izvor vitamina C. Kada se planira zamrzavanje, voće se bere na vrhuncu zrelosti i brzo zamrzava kako bi se sačuvale optimalne nutritivne prednosti i tako smrznuto može da se čuva nekoliko meseci.

U stvari, studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da čak i nakon tri meseca, zamrznute jagode sadrže praktično istu količinu vitamina C koliko i pre zamrzavanja, dok su bile sveže. Slične rezultate objavili su istraživači, koji su proučavali sadržaj vitamina C u svežim i smrznutim borovnicama.

Flavonoidi u jagodama bore se protiv štetnih molekula koji oštećuju telo

Iako određeni vitamini, kao što je vitamin C, imaju antioksidativna svojstva, oni nikako nisu jedina jedinjenja, koja svežim bobicama kao što su jagode, daju antioksidativna svojstva. Flavonoidi, koji su klasifikovani kao sekundarni biljni metaboliti, primer su druge vrste antioksidansa, a sveže jagode su prepune ovih jakih antioksidansa. Svi antioksidansi, bilo da su klasifikovani kao hranljivi sastojci ili sekundarni biljni metaboliti, sposobni su da neutrališu slobodne radikale – opasne molekule, koji mogu da oštete organizam na ćelijskom nivou, povećavajući rizik od bolesti koje se dovode u vezu sa starenjem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati