Zdravlje

Direktno.rs

04. 02. 2023. 09:13 2

Pričate sami sa sobom? Psiholozi: U prednosti ste

U jednoj studiji psiholozi Daniel Svigli i Geri Lupjan objasnili su da je razgovor sa samim sobom bio koristan i da su to najpametniji ljudi na planeti redovno radili dok su bili sami.

Ako razgovarate sami sa sobom, to pokazuje da ste samouvereni i da ste svesni da možete računati samo na sebe, tvrde psiholozi.

Prema studiji pomenutih psihologa, ovo su prednosti razgovora sa sobom:

Mozak deluje efikasnije

U jednom eksperimentu, psiholozi su zamolili 20 volontera da odu u supermarket i nabrojali su im sve što treba da kupe. Potom su volontere podelili u dve grupe, prva grupa je bili dužni da zadatak izvrše u tišini, dok su učesnici u drugoj grupi naglas ponovili šta treba da kupe. Ispostavilo se da su veći supeh postigli oni iz druge.

Psiholozi ističu da ova metoda pomaže samo ako se radi o objektima koji su odavno poznati. Na primer, znate da je banana žuta i ima određeni oblik, a ponavljanje aktivira određena vizuelna svojstva u mozgu. Ali ako ponavljate nešto što ne možete da zamislite, onda vas isti postupak može samo usporiti i zbuniti.

Misli su organizovane

Pričanje naglas sa samim sobom i te kako pomaže u organizovanju zbrkanih misli u glavi. Ako svoje probleme izgovorite naglas i poslušate sebe - to će vam smiriti živce, tvrde psiholozi. Takođe, lakše ćete doneti važne i teške odluke ili razjasniti neku problematičnu situaciju u životu.

Tiho ponavljanje će ovaj proces učiniti lakšim i mirnijim, a vi ćete biti manje zabrinuti kada na putu naiđete na problem. Psiholozi navode da se ponavljanjem naglas mnogo bolje koncentrišemo na cilj, bolje se kontrolišu emocije i lakše se krene dalje kada dođe do problema.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati