Zdravlje

Direktno.rs

20. 11. 2022. 08:50 0

Navike loše za imunitet, a redovno ih praktikujemo

Ne moramo ni da naglašavamo koliko su neredovan, nekvalitetan san, previše alkohola, masne i začinjene hrabne, kao i nedostatak fizičke aktivnosti loši za zdravlje i funkcionisanje organizma i imunitet. Sa druge strane održavanje normalne telesne težine, uravnotežena i kvalitetna ishrana, dovoljan unos tečnosti, fizička aktivnost, san, opuštanje i meditacija... Sve to pomaže da svoj organizam dovedete u balans i pomognete mu da se bori protiv infekcija, hroničnih bolesti i slično.

Dr Ritu Saluja-Šarma, lekar iz Merilanda, savetuje šta bi trebalo da prestanemo da radimo.

Preskačemo san - San je izuzetno važan i za odmor, a i kada je u pitanju imunitet. Ipak, mnogo ljudi u današnje vreme pati od nesanice. Čini se da jedna od tri osobe spava manje od sedam sati tokom noći. Ne samo da će vam manjak sna onemogućiti da se borite protiv infekcija i usporiti opravak, već postoji i dokaz da manjak sna može uticati i na pojavu bolesti srca i dijabetesa tip 2.

Ako imate problema sa spavanjem potražite pomoć stručnjaka, a za početak pratite savete stručnjaka: ne jedite dva sata pre spavanja, ugasite sva svetla i aparate 30 minuta pre odlaska u krevet i dobro provetrite sobu.

Ne jedemo dovoljno nutrijenata - Mikronutrijenti su esencijalni za pravilno funkcionisanje tela, a ako oni nisu deo vaše ishrane, telo će se teže boriti protiv infekcija. Najbolji način za dovoljan unos nutrijenata je da u danu pojedete 5 obroka koji sadrže voće i povrće.

Više sedimo nego što se krećemo - Što ste manje aktivni, to više problema sa zdravljem možete očekivati. Ne samo da će ovaj način života doprineti porastu kilograma već i čestim upalama, razvoju hroničnih bolesti i otežaće telu da se bori protiv infekcija. Nasuprot tome, redovna fizička aktivnost donosi brojne dobrobiti i psihičkom i fizičkom zdravlju, a uz to i ojačava imunitet.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati