Zdravlje

Direktno.rs

02. 03. 2024. 15:00 2

Šta bi se dogodilo ako pojedemo buđ sa hrane?

Stručnjaci tvrde da nije svaka buđ toksična, a evo na šta treba da obratite pažnju.

Za razliku od pokvarene hrane, buđ koja se skuplja na namirnicama ne smrdi, već stoji na vrhu, što nas takođe odbija da jedemo takvu hranu. Ali, šta bi se dogodilo da pojedemo recimo takav hleb?

Stručnjaci kažu da odgovor nije jednostavan, te da je rizik za zdravlje jednak kao i da popijemo vodu iz neproverenog izvora.

"Buđ nije inherentno toksična. Postoje brojne vrste buđi, a samo neke od njih mogu naštetiti zdravlju", objašnjava mikrobiolog Randi Vorobo sa Univerziteta Kornel.

Buđ ne smete da mirišete

Profesor Kornel tvrdi da upijanje mirisa naminice na kojoj se stvorila buđ povećava rizik od bolesti disajnih puteva. Hleb s malim količinama bele i plave buđo može se spasiti, ali s obzirom na to da se lako može proširiti, morate iseći jedan centimetar ispod buđi, a ostalo možete bez bojazni pojesti. Sa druge strane, ukoliko hleb ima narandžastu, žutu ili crnu buđ, morate ga baciti. Takav hleb može da izazove bolove u stomaku.

Šta možete da jedete kada odstranite buđ?

Većina voća je sigurna nakon što smo odstranili buđ, jer njihova kiselost sprečava štetnoj bakteriji da se razvija. Ako je voćka dosta buđava, najbolje da je bacite.

Sir je toliko gust da ispod površine nema dovoljno kiseonika koji bi dozvolio da se razvija buđ. Stoga, kako biste bili sigurni možete iseći i koji centimetar više.

Buđ sa džema ili ajvara možete odstraniti kašikom, a dobro je odstraniti i još koji centimetar ispod buđi. Na taj način bićete sigurni da ga možete jesti.

Šta morate baciti?

Meke sireve

Povrće nakon što je postalo sluzavo

Orašaste plodove i semenke

Meso, iako nije verovatno da će na njemu nastati buđ

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati