Zdravlje

Direktno.rs

06. 11. 2022. 07:00 4

Japanski doktor živeo 105 godina, ovo su njegove tajne

Šigeaki Hinohara je verovao da energiju telu daje radost, a ne poštovanje sna i ishrane.

Ovaj japanski doktor je živeo 105 godina i do same smrti je aktivno radio vodeći računa o svojim pacijentima.

Japan je 18. jula 2017. godine izgubio svoje nacionalno blago. Tokom svog života Hinohara je dao neprocenjiv doprinos razvoju zdravstvene zaštite u zemlji kao doktor i naučnik.

Bio je šef pet fondacija i predsednik Međunarodne bolnice svetog Luke u Tokiju. Takođe je u Japanu uveo godišnje, sveobuhvatne lekarske preglede, što je doprinelo povećanju životnog veka.

Verovanto se pitate kako je uspeo da poživi toliko godina i da pri tome ostane dobrog zdravlja.

Doktor Hinohara je radio 18 sati dnevno, sedam dana u nedelji! Ovo su neka od njegovih životnih pravila:

- Energija dolazi kada se osećate dobro, a ne ako jedete ili spavate dovoljno. Ne mučite svoje telo pravilima kao što su pauza za ručak ili popodnevna dremka. Sjećate li se samo kako je sve to izgledalo kada smo bili deca? Nismo hteli ni da jedemo ni da spavamo, samo nam je bilo stalo do igre.

- Hinohara je verovao da odrasli moraju da se ponašaju kao deca.

- Ako želite da živite dugo, vodite računa o težini.

- Za doručak popijem kafu, čašu mlijeka i malo soka od pomorandže s kašikom maslinovog ulja. Užina - mleko i malo kolačića, ili uopše ne jedem kada sam zauzet. Ručak - povrće, nešto ribe i riže, a dva puta sedmično jedem po 100 grama nemasnog mesa - priznao je doktor.

- Nema potrebe da idete u penziju. Ali, ako baš morate i osjećate potrebu, neka to bude posle 65. godine - kazao je ovaj doktor.

- Hinohara je savetovao da se ne ide na lekarske preglede za svaku sitnicu, već da se pokuša terapija životinjama i umetnošću.

- Kada doktor predloži operaciju, odmah ga pitajte da li bi on to isto preporučio svojoj ženi ili deci. Suprotno uvaženom mišljenju, doktori ne mogu svakoga da izleče. Pa zašto nepotrebna bol i operacija - zaključio je Hinohara.

- Prema njegovom mišljenju, muzika i terapija sa životinjama pomažu pacijentima više nego štoekari mogu da zamisle.

- Bol je prilično mističan fenomen, a jedini način da se zaboravi je zabava. Bolnice bi trebalo da vode računa da se pacijentima vrati osmeh na lice. U našoj bolnici imamo časove muzike, terapije sa životinjama i umetnost - rekao je lekar.

- Samo nauka ne može da pomogne čoveku. Nauka "češlja" sve pod jednim češljem, ali bolesti se različito manifestiraju. Svaka osoba je jedinstvena, pa tako i njena bolest. Naše bolesti su povezane sa srcem. Da bismo razumeli što je osoba bolesna i da bismo joj pomogli, potrebne su nam muzika i umetnost, a ne samo lekovi - govorio je Hinohara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati