Zdravlje

Direktno.rs

08. 10. 2022. 13:34 0

Neprijatno, iscrpljujuće: Simptomi trovanja hranom

Ako mislite da vam je nešto što ste pojeli izazvalo probavne smetnje, moglo bi da bude u pitanju trovanje hranom.

Šta bi trebalo da znate o tome koliko brzo može da dođe do trovanja hranom i koliko dugo ono može da traje?

Trovanje hranom može da bude prilično neprijatno, a u retkim slučajevima i fatalno. U većini slučajeva će vam trebati nekoliko dana da se oporavite, a stručnjaci preporučuju odmaranje kod kuće i pijenje puno vode.

Kada osetite da ste dovoljno dobro da možete ponovo da počnete da jedete, najbolje je da se držite namirnica koje ne opterećuju želudac, koje se lako vare, dok se potpuno ne oporavite.

Uz to, osetljivijim osobama, onima koji su stariji ili imaju druge zdravstvene probleme, savetuje se uzimanje rastvora za rehidrataciju.

Ako su vaši simptomi naročito izraženi i nikako ne uspevate da zadržite tečnost, opšte stanje vam se ne poboljša nakon nekoliko dana ili ako imate simptome ozbiljne dehidratacije (zbunjenost, ubrzani rad srca ili nemogućnost izlučivanja urina), obratite se lekaru.

Trudnice, osobe starije od 60 godina, deca ili osobe sa bolestima poput bolesti srčanih zalistaka, dijabetesa, bolesti bubrega ili HIV-a, ili osobe koje se leče od karcinoma takođe bi trebalo da potraže stručnu pomoć.

Simptomi trovanja hranom

Prvi simptomi trovanja hranom obično se javljaju otprilike jedan ili dva sata nakon što pojedete kontaminiranu hranu. Ipak, u nekim slučajevima može proći nekoliko sati, pa čak i do nekoliko nedelje, da se razviju prvi simptomi.

Glavni simptomi uključuju:

- Grčeve u stomaku
- Gubitak apetita
- Mučninu
- Povraćanje
- Dijareju (može da sadrži krv ili sluz)
- Nedostatak energije
- Slabost
- Visoku temperaturu
- Bolove u mišićima
- Groznicu

Ako se pitate da li ste se otrovali hranom, dobro je razmisliti šta ste pojeli. Hrana može da postane kontaminirana ako se ne pripremi na odgovarajući način, ako se po potrebi ne čuva u frižideru, istekne joj rok upotrebe, dodirne je neko ko je bolestan ili usled unakrsnog zagađenja drugom hranom.

Osim toga, budite posebno oprezni sa korišćenjem dasaka za rezanje, noževa i drugih kuhinjskih pomagala koji su došli u dodir sa sirovim mesom.

Hrana koja najčešće izaziva trovanje:

- Sirovo meso poput govedine, svinjetine i živinskog mesa
- Školjke poput dagnji
- Pečurke
- Jaja
- Nepasterizovano mleko
- Gotova hrana kao što su paštete, mekani sirevi i unapred pripremljeni sendviči

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati