Zdravlje

Direktno.rs

30. 09. 2022. 06:00 1

Šest pravila lične higijene za decu

Igranje, učenje i neprekidno istraživanje u samom su vrhu dečijih interesovanja, pa klince stoga ponekad treba podsetiti da povedu računa i o ličnoj higijeni. Ona je od suštinske važnosti za osećaj njihovog samopouzdanja, njihovo zdravlje i odnose koje grade s drugima. Međutim, to ne znači da lična higijena sve vreme treba da predstavlja i obavezu, kako za njih same, tako i za roditelja.

Ovi predlozi za ličnu higijenu pomoći će deci da osete ponos zbog uspešnog sprovođenja lične higijene, te da očas posla steknu i veću samostalnost.

Zašto je lična higijena važna?

Pre nego što detetu izložiš sva pravila lične higijene, ono mora da shvati koji se odgovor nalazi u osnovi tako bitnog pitanja: ”zašto je lična higijena važna?” A i više od svega, dete će usvojiti ova pravila ako se i roditelj bude pridržavao važnih higijenskih navika.

Razgovorom bi trebalo bi da mu ukažemo na sledeće činjenice:

Higijenom se sprečava širenje mikroba i bakterija usled kojih se razbolevamo;
Vodeći računa o higijeni osećamo se zdravije i imamo bolje mišljenje o sebi;
Higijena nam pomaže da unapredimo odnose s drugom decom i ljudima oko sebe.

Mala, ali važna pravila

1. Zubi se peru dvaput dnevno

Stvaranje pozitivnih osećanja u vezi s pranjem zuba deci će pomoći da na duge staze usvoje dobre navike u pogledu lične higijene. Zato od samog početka pranje zuba pretvorite u zabavu time što ćete decu podsticati da (kad, recimo, peru prednje zube) cvile kao mišići ili da (kad peru svoje zadnje zube) urliču poput lava ili tokom pranja zuba pevuše neku dečju pesmicu tako da samo pranje potraje cela dva minuta.

2. Pranje ruku

Za decu koja ne shvataju važnost pravila lične higijene pranje ruku zaista izgleda kao neka krajnje dosadna obaveza. U tome može pomoći objašnjenje da su mikrobi majušne bube koje mogu da izazovu grozne bolesti, ali im je ovaj koncept važno objasniti na način koji je mališanima dovoljno prijemčiv kao što je, recimo, igranje šljokicama.

Prekrijte detetu ruke sitnim šljokicama, a onda mu objasnite kako su mikrobi upravo poput nekih nevidljivih šljokica, pa mu u nastavku pokažite kako se šljokice prenose na sve ono što usput dotakne. Zatim ga zamolite da sa svojih ruku opere sve te šljokice, sve do poslednje, pojašnjavajući koliko je važno sprečiti dalje širenje “nevidljivih šljokica” - a posebno pre obroka ili nakon posete toaletu.

3. Korišćenje papirne maramice

Deca koja još nemaju usvojena pravila lične higijene imaju običaj da ruke i noseve obrišu onim što im prvo dođe pod ruku - a to je najčešće rukav njihove odeće! Pomozite svom detetu da usvoji navike dobre lične higijene time što ćete pri ruci uvek držati kutiju ili pakovanje mekanih maramica za lice. Objasnite detetu koliko su maramice nežne prema njegovom/njenom nosiću i da time ono sprečava širenje mikroba na sve ostale ljude koje voli.

4. Svakodnevno menjanje veša

Iako nama to deluje prilično zdravorazumski, decu, ipak, treba naučiti važnosti svakodnevnog menjanja veša. Pomozi mu da shvati razliku između nečega što lepo miriše i onoga što ružno miriše, ukazujući mu na miris sveže opranog veša koji je tek izvađen iz mašine za pranje veša. Objasni mu da će i ono samo mirisati poput takvog veša bude li ga svakodnevno menjalo na sebi.

A detetovu samostalnost u pogledu lične higijene negujte time što ćete mu dozvoliti da samo bira svoj veš, podsticati ga da svoj prljav veš odlaže u korpu predviđenu za to i stalno od njega tražiti da ti pomogne oko sortiranja veša, uostalom to i nije posao rezervisan samo za mamu ili tatu.

5. Redovno kupanje ili tuširanje

Naučitete svog mališana da kupanje i tuširanje nije samo jedno od osnovnih pravila lične higijene, već da istovremeno može biti vrlo zabavno i opuštajuće. Pretvorite ovu obavezu u maženje mehurićima ili u igru s igračkicama u kadi, tako da to postane nešto čemu će se mališan neizmerno radovati.

6. Redovno podrezivanje noktiju

Sasvim mala deca prste često stavljaju u usta, a budući da su dugi nokti savršeno sklonište za bakterije, najbolje je da nokti uvek budu dobro podrezani. Ako mališanu podrezivanje noktiju nimalo ne prija, napravite od toga lepu zabavu tako što ćete pustiti neku veselu muziku, pevati mu neku pesmicu ili mu nokte podrezivati dok se još kupa u kadi i kad su nokti sasvim mekani, objašnjavajući mu da će na ovaj način sve proći znatno jednostavnije. Dete će se ovim znatno više opustiti povezujući nadalje podrezivanje noktiju s krajnje veselim i zabavnim održavanjem lične higijene.

I ostale članove porodice podstičite da svojim primerom najmlađim članovima pomognu da s lakoćom prihvate sva ova pravila lične higijene. I neće proći mnogo pa će mališani u potpunosti i samostalno savladati sve ono što piše na ovom podsetniku za svakodnevnu ličnu higijenu.

Savet

Napravite podsetnik za svakodnevnu ličnu higijenu koji će pomoći da u okviru svoje porodice uspostavite pravilne navike lične higijene za decu. Klince možete da zamolite da ovaj podsetnik ukrase bojicama i okače na zidu u svojoj sobi, negde u blizini svog kreveta. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati