Zdravlje

Direktno.rs

17. 04. 2022. 06:37 0

Da li je crveni luk bolji od crnog i ko ne sme da ga jede?

Luk je jedna od onih namirnica koju ljudi ili vole ili mrze. Onima koji spadaju u ovu drugu kategoriju, život nije jednostavan budući da se luk nalazi skoro u svakom jelu, u salatama, supama, u hamburgerima... Sa druge strane, oni koji vole luk se verovatno pitaju koji je od njih zdraviji, i da li je bolje jesti crveni ili crni luk.

Ukratko, luk je svakako zdrav, a ovo su nutritivne vrednosti koje se nalaze u jednoj šoljici iseckanog luka:

41 kalorija

0.12 g masti (0 g zasićene masti)

2 g proteina

15 g ugljenih hidrata

3 g vlakana

7 g šećera

6 mg natrijuma

Luk se razlikuje po veličini, boji i ukusu, zavisno od sorte kojoj pripada. Vrste crvenog, žutog i belog luka su odlične za čuvanje, jer dugo ostaju sveže, a crveni luk je najljući i najslađi među njima. Crveni luk ima visok udeo kvercetina, snažnog antioksidansa i veliku količinu lekovitih sumpornih jedinjenja. Sadrži i lekovite antocijanine koje mu daju crvenu boju. Ova namirnica je dobar izvor biljnih vlakana, vitamina B6, folata i mangana, a uz to je i odličan izvor vitamina C.

Isto kao i beli, crni i crvni luk se najčešće spominju u kontekstu održavanja zdravlja srca i krvnih sudova.

Ova osobina luka je rezultat delovanja aktivnih materija za koje se veruje da pomažu u smanjenju povišenog nivoa holesterola i homocisteina u krvi, a smanjuju i povišeni krvni pritisak, vodeći činioc rizika za razvoj bolesti srca i krvnih sudova. Kontinuiran unos luka, barem dva puta nedeljno, povezan je sa značajnim smanjenjem rizika za razvoj raka creva i želuca.

Luk je niskokalorična namirnica sa pristojnom količinom vlakana, a osim toga ima još niz važnijih svojstava.

Luk je snažan antioksidans jer sadrži polifenole, antocijanine i kvercetin koji mogu da smanje rizik od razvoja raka. Ima protivupalna svojstva i doprinosi smanjenju bola i svraba, a pozitivno utiče i na rad creva.

Ko treba da ga izbegava i zašto?

Crveni luk se ne preporučuje osobama sa osetljivim želucem jer ih može iritirati, a trebalo bi da ga izbegavaju i osobe sa probavnim smetnjama. Ne preporučuje se za večernji obrok jer izaziva pojačanu žeđ. Crveni luk može izazvati gasove, nadutost, ili čak mučninu, dijareju i povraćanje (iako retko).

To je zato što sadrži fruktozu, vrstu šećera koja može da grubo deluje na gastrointestinalni trakt. Dakle, osobe sa refluksom kiseline i sindromom iritabilnog creva bi trebalo da izbegavaju crveni luk.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati